Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Tarmbakterier kan styrke kræftbehandling

Ved at kombinere immunterapi med specifikke tarmbakterier kan man hjælpe immunsystemet med at genkende og angribe kræftceller i forbindelse med i hvert fald tre kræftformer.

Det mener forskere fra Snyder Institute for Chronic Diseases ved Cumming School of Medicine (CSM) i Calgary, Canada, efter museforsøg har vist, at specifikke tarmbakterier kan styrke behandlingen. Forskere har opdaget, hvilke tarmbakterier, der hjælper vores immunsystem med at bekæmpe kræft tumorer, og hvordan de gør det.

Opdagelsen kan give en ny forståelse af, hvorfor immunterapi fungerer i nogle tilfælde, men ikke andre.

Resultaterne, der er offentliggjort i tidsskriftet Science, viser, at kombination af immunterapi med specifik mikrobiel terapi øger immunsystemets evne til at genkende og angribe kræftceller i nogle modermærke-, blære- og tarmkræftformer.

"Nylige undersøgelser har givet stærke beviser for, at tarmens mikrobiota positivt kan påvirke antitumorimmunitet og forbedre effektiviteten af ​​immunterapi til behandling af visse kræftformer, men hvordan bakterierne var i stand til at gøre dette forblev uaflaret," siger dr. Kathy McCoy, der er direktør for International Microbiome Center ved University of Calgary og hovedforsker om undersøgelsen.

"Vi har bygget videre på dette arbejde ved at vise, hvordan visse bakterier forbedrer T-cellernes evne til at angribe og ødelægge kræftceller."

For det første identificerede forskerne bakteriearter, der var forbundet med tumorer i tarmkræft, når de blev behandlet med immunterapi. Ved hjælp af kimfrie mus introducerede de derefter disse specifikke bakterier sammen med immun checkpoint blokade. Resultaterne afslørede, at specifikke bakterier var vigtige for, at immunterapi fungerer. Tumorerne faldt drastisk. De forsøgsmus, der ikke modtog de gavnlige bakterier, oplevede ingen effekt af immunterapien.

"Vi fandt ud af, at disse bakterier producerer et lille molekyle, kaldet inosin," siger dr. Lukas Mager, der er senior postdoktorforsker i McCoy-laboratoriet.

"Inosin interagerer direkte med T-celler, og sammen med immunterapi forbedrer det effektiviteten af ​​denne behandling og ødelægger i nogle tilfælde alle de kolorektale kræftceller (tarmkræftcellerne, red.)."

Forskerne validerede derefter resultaterne ved både blærekræft og modermærkekræft. Det næste trin i dette arbejde vil være at undersøge effekten på mennesker. De tre gavnlige bakterier, der er associeret med tumorer hos mus, er også blevet fundet i forbindelse med kræft hos mennesker.

"At identificere, hvordan mikrober forbedrer immunterapi, er afgørende for at designe kræftbehandlinger, som kan omfatte mikrobielle stoffer," siger McCoy.

"Mikrobiomet er en fantastisk samling af milliarder bakterier, der lever i og omkring os hver dag. Vi er i den tidlige fase af fuldt ud at forstå, hvordan vi kan bruge denne nye viden til at forbedre effektiviteten og sikkerheden ved behandling mod kræft og forbedre kræftpatientens overlevelse og trivsel."

Del artikler