“Denne pris ersignificant under den værdi, som remdesivir bibringer patienten og samfundet," siger direktør for Gilead, Daniel O’Day.

Gilead har afsløret prisen på coronamidlet remdesivir

Hvordan prissætter man verdens første middel til COVID-19? Gilead har lige gjort det og indrømmer, at det var svært. 

Forsøg har vist, at patienter med svær COVID-19 og med behov for iltbehandling, som fik lægemidlet remdesivir fra Gilead, kom sig efter 11 dage sammenlignet med 15 dages for patienter, der ikke fik remdesivir. Statistisk usikre data viste også, at dødeligheden var 7,1 procent for patienter, som fik remdesivir, mod 11,9 procent hos dem, der ikke fik medicinen.

Eftersom dødelighedstallene var meget usikre, er remdesivir ikke just en mirakelmedicin, men i en verden, som desperat har manglet behandlingsmuligheder for COVID-19, er det første middel med effekt mange penge værd. Gilead har nu besluttet hvor mange penge.

Fem dages behandling skal koste 2.340 dollars, hvilket svarer til 15.460 kroner. For amerikanske borgere med forsikring vil det koste 33 procent mere, og i udviklingslande vil patienter kunne få medicinen i generisk udgave til stærkt reduceret pris.

Forskningen, som ligger til grund for, at bl.a. det europæiske lægemiddelagentyr EMA nu anbefaler, at remdesivir bliver godkendt som behandling for COVID-19, er et studie med 1.063 patienter, som fik Remdesivir i 10 dage - hvilket bringer prisen for en behandling op på to gange 15.460 kroner, altså 30.920 kroner.

“Vi har brugt lang tid på at diskutere, hvordan man skal prissætte denne medicin," siger direktør for Gilead, Daniel O’Day, til STAT News.

“Denne pris er significant under den værdi, som remdesivir bibringer patienten og samfundet," siger han.

The Institute for Clinical and Economic Review (ICER) har vurderet prisen for remdesivir, og vurderingerne - for der er flere - vidner om, at det vitterligt kan være svært at prissætte et lægemiddel mod COVID-19. ICER har sagt, at remdesivir både kan være kosteffektiv, hvis den kostede 5.080 dollars, men også at en fair pris kunne være $2,520. Men også, at det måske kun er $310 dollars værd, hvis det ikke nedsætter dødeligheden.

USA har købt næsten alle lagre med lægemidlet Remdesivir til behandling af coronavirus, skriver avisen The Guardian.

Det betyder, at USA har gjort krav på lægemidlet foran Europa og det meste af resten af verden for de næste tre måneder som minimum.

Tags: corona

Like eller del denne artikel