Regionspolitikere: Nazivideo er over stregen

Spytdråberne flyver fra Hitlers mund. Han er rasende og råber ad sine officerer Anders Kryster, Claus Kludder og Thomas Skideballe: »Alle kneb gælder. Fyr Ulrich Fredberg. Find på noget. Hvad som helst."

Sekvensen er fra en nazivideo, der blev lagt på Youtube 22. maj, og som tirsdag blev drøftet af politikerne i forretningsudvalget i Region Midtjylland.

Et enigt forretningsudvalg var enige om at lægge kraftig afstand til den. Den er uacceptabel, mener de.

I videoen fremstilles en række chefer/direktører i regionen som nazister, der er samlet til et møde med Hitler. Konkret er koncerndirektør Ole Thomsen tildelt rollen som Hitler, og regionsformand Anders Kühnau er officeren Anders Kryster. Klippet stammer fra filmen "Der Untergang" og findes med andre lydspor i utallige satiriske udgaver på nettet. Talesporet på den konkrete video har den fyrede, ledende overlæge Ulrich Fredbergs fratræden fra Hospitalsenheden Midt som tema.

"Den er ikke sjov, den er bare grov. Det mener også en række borgere, som jeg har talt med. Vi opfordrer i forretningsudvalget til, at de mennesker, som har lagt den op, fjerner den igen, og at der ikke kommunikeres på den måde fremover," siger Anders Kühnau, der som formand for Region Midtjylland også er formand for forretningsudvalget. 

Ulrich Fredberg afviser at have noget som helst med videoen at gøre, men synes, at den er morsom og kan ikke rigtig forstå, at den skulle behandles i forretningsudvalget.

"Man kan undres over, at Anders Kühnau sætter det på forretningsudvalgets møde, fordi en medarbejder kan føle sig krænket over videoen. Man drøftede faktisk også i forretningsudvalget den usædvanlige, fejlfyldte pressemeddelelse, Ole Thomsen godkendte om min planlagte fyring og rundsendte. Her var ingen kritik af det æreskrænkende indhold. Og reelt set har regionen eller politikerne intet som helst med videoen at gøre, mens det var en af regionens højeste ledere, der var bagmand for pressemeddelelsen," sagde han til Sundhedspolitisk Tidsskrift i mandags.

Ulrich Fredberg hentyder til den usædvanlige pressemeddelelse, som Hospitalsenheden Midt sendte ud 27. april forud for Ulrich Fredbergs fyring. Her kritiserede ledelsen på flere sider kraftigt Fredberg.

Ulrich Fredberg er også politiker for Venstre i regionsrådet. Han sidder ikke i forretningsudvalget, men det gør blandt andre to andre Venstre-medlemmer, som ifølge Anders Kühnau også er enige i, at videoen er over stregen.

"Ulrich Fredberg selv burde også tage afstand til videoen. Vi er arbejdsgivere for 30.000 ansatte, og vi bør tage afstand fra, at man som medarbejdere hænges ud som nazister. Med hensyn til pressemeddelelsen om Ulrich Fredberg, så kan vi ikke gå ind i personalesager, men vi har i forretningsudvalget taget stilling til, at man ikke skal sende den slags pressemeddelelser ud. Så vi har behandlet pressemeddelelsen på den måde, som vi havde mulighed for,« siger Anders Kühnau.

Det var fagforeningen DJØF, som havde bedt politikerne drøfte sagen med videoen, ligesom DJØF har bedt politikerne om at forsøge at få videoen fjernet. Det opgiver Anders Kühnau på forhånd at komme igennem med overfor Youtube. I stedet opfordrer han til, at den ukendte bagmand selv fjerner den.

Videoen havde i mandags, da vi skrev den første artikel om sagen, 2.703 visninger og en enkelt kommentar fra en seer: "Klasse.... Lad ikke protesten dø...."

Onsdag formiddag har den 7.383 visninger og 16 kommentarer, de fleste fra borgere, som er positive overfor videoen. 

 

Tags: Fredberg-sagen

Like eller del denne artikel