"Vi ved, at en af de indlagte udkom med et positivt svar efter at være blevet flyttet til afdelingen, og dette kan være smittekædens start," siger Jonas Egebart, vicedirektør på Nordsjællands Hospital.

Nyt udbrud af coronasmitte på et hospital - for 3. gang i maj

​På Ortopædkirurgisk Afdeling på Nordsjællands Hospital er der blevet konstateret coronasmitte hos ni patienter og otte medarbejdere. Det er 3. gang, at der i maj har været coronaudbrud på et hospital. Også i Roskilde og Vejle har der været udbrud af smitte.

I torsdags, den 21. maj 2020, konstaterede Ortopædkirurgisk Afdeling på Nordsjællands Hospital i Hillerød en patient med positivt prøvesvar i forbindelse med rutinescreening af alle nyindlagte patienter for coronavirus, og fredag oplevede afdelingen mulige COVID-symptomer hos en anden indlagt patient.

Der blev herefter iværksat smittesporing og test af alle indlagte patienter i afsnittet. Alle de berørte patienter er efterfølgende blevet isoleret i forbindelse med deres indlæggelse og videre behandling for at mindske smitte.

I forbindelse med smitteopsporingen er i alt ni patienter og otte medarbejdere testet positive for coronavirus. Personalet er herefter sygemeldt i karantæne.

"Alle patienter bliver testet for coronavirus ved indlæggelse på hospitalet. Vi ved, at en af de indlagte udkom med et positivt svar efter at være blevet flyttet til afdelingen, og dette kan være smittekædens start. Dertil ved vi også at en medarbejder, der har haft vagt på afdelingen weekenden forinden, senere er testet positiv. Det er endnu dog for tidligt at fastslå den nøjagtige tidslinje i forløbet," siger Jonas Egebart, vicedirektør på Nordsjællands Hospital.

Roskilde ramt

For en uges tid siden blev ni medarbejdere og fire patienter testet positiv for COVID-19 på Hæmatologisk Afdeling i Roskilde.

De patienter, der fik konstateret COVID-19, blev flyttet fra hæmatologisk afdeling, der blandt andet behandler lymfekræft, leukæmi og knoglemarvskræft til en corona-afdeling.

Hospitalet blev opmærksom på problemet, da tre medarbejdere blev testet positiv udenfor hospitalet. Det fik hospitalet til at reagere og teste alle på afdelingen. I alt var ni fra personalegruppen og fire patienter smittet, ingen var alvorligt syge.

Hospitalet har nu skærpet anvendelsen af værnemidler og indført flere restriktioner.

Vejle ramt

For et par uger siden opstod et lignende problem på Sygehus Lillebælt i Vejle.

Her blev syv indlagte og 14 ansatte på hospitalets afsnit for urinvejskirurgi konstateret smittet.

»Vi ved ikke, hvordan smitten er kommet ind på sygehuset, og det kan være svært at klarlægge entydigt. Vi kan konstatere, at vi har overholdt de retningslinjer, der er, ved at teste patienterne forud for indlæggelse. De test har været negative, og det samme har flere af de nu positivtestede medarbejdere ved deres første test. Det viser, hvor drilsk en sygdom det er, vi har med at gøre, når personer kan smitte uden at være testet positive,« udtalte den lægefaglige direktør på Sygehus Lillebælt, Mads Koch Hansen.

"Situationen viser også, at corona-virus stadig er der, og at det er ekstremt vigtigt, at vi fortsat fastholder vores høje hygiejnestandarder hele tiden. Derudover er det meget vigtigt, at vi er opmærksomme på at få testet indlagte patienter, så snart de viser symptomer – også selv om de er testet negative forud for indlæggelsen," sagde han videre.

Tags: corona

Like eller del denne artikel