Rigshospitalets professor i infektionsmedicin, Jens Lundgren.

Rigshospitalet leder europæisk forsøg med mulig coronamedicin

Den europæiske indsats for at teste, om præparatet Remdesivir virker mod sygdommen COVID-19, vil blive ledet fra Rigshospitalet. En italiensk overlæge fra Norditalien melder om helbredelse af en ældre mand efter eksperimentel anvendelse af midlet.

Syge patienter med COVID-19 på blandt andet Rigshospitalet kan inden for kort tid forvente at blive spurgt, om de vil deltage i en forsøgsbehandling. Det fortæller professor og overlæge Jens Lundgren fra Infektionsmedicinsk Klinik ifølge en pressemeddelelse fra Rigshospitalet.

Det drejer sig om præparatet Remdesivir, som oprindeligt blev udviklet til at behandle andre alvorlige virusinfektioner. For eksempel ebola og de to tidligere coronavirusinfektioner SARS og MERS. Lægemiddelstyrelsen har Remdesivir øverst på sin liste over potentiel medicin mod COVID-19.

Præparatet er ikke godkendt til mennesker, men tidligere forsøg i laboratorier og på dyr har vist, at Remdesivir forhindrer, at de viruspartikler, der er trængt ind i forsøgsdyrenes celler, begynder at formere sig – og bremser på den måde infektionens spredning. Remdesivir er dog endnu ikke bevist effektivt på mennesker.

”Vores håb er, at medicinen også kan virke på mennesker, der er inficeret med den aktuelle coronavirus, som plager verden lige nu, fordi den genetisk set har ganske meget til fælles med de to andre coronavirusser, som forårsager SARS og MERS. Så nu må vi krydse fingre for, at den virker hos de patienter, hvor infektionen har udviklet sig til en alvorlig og livstruende lungebetændelse,” uddyber Rigshospitalets professor i infektionsmedicin, Jens Lundgren overfor dagbladet Politiken.

Remdesivir er produceret af medicinalvirksomheden Gilead Sciences, som allerede er begyndt at producere Remdesivir i større mængder. På Rigshospitaler afventer Jens Lundgren nu de danske og internationale sundhedsmyndigheders godkendelse af forsøget, som vil pågå i en række europæiske lande.

I Norditalien, hvor flere hundrede mennesker hver dag dør på grund af coronavirus, er nogle læger allerede gået i gang med at behandle udvalgte patienter med Remdesivir udenfor forsøgsprotokol og som et sidste forsøg, når alle andre håb er slukkede for, at patienten vil kunne overleve.  Én af lægerne, leder af infektionsmedicinsk afdeling på Poliklinikken i San Martino i Genova, Matteo Bassetti, meldte onsdag morgen om et vellykket resultat:

 "Vi har fuldt helbredt en patient med det eksperimentelle medikament. Behandlingerne påbegyndte 7.marts, og den 79-årige patient er allerede nu testet negativ 2 gange. Han udskrives nu snarest til sit hjem i Lombardiet. Medikamentet synes at virke. Vi har andre patienter i behandling,” siger Bassetti i en pressemeddelelse.

Tags: corona, Remdesivir

Like eller del denne artikel