Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Lægemiddelstyrelsen om manglende godkendelse af medicinsk cannabis: Ansøgningerne er ikke gode nok

To år efter medicinsk cannabis blev godkendt som et forsøg i Danmark har de danske producenter endnu ikke fået godkendt deres produkter af Lægemiddelstyrelsen, og pengene fosser ud af kasserne.

De danske producenter af medicinsk cannabis går nu sammen for at lægge pres på Lægemiddelstyrelsen. Det sker i brancheforeningen Medicinske Cannabisproducenter, og de første medlemmer er Spectrum Therapeutics, Aurora Nordic og Schroll Medical.

Efter at have brugt to år og 350 millioner på at etablere fabrik og produktion er tålmodigheden tyndslidt hos Morten Snede, der er direktør i Spectrum Therapeutcis og formand for Medicinske Cannabisproducenter.

"De danske politikere har givet os en unik mulighed for at eksportere medicinsk cannabis til patienter i hele Europa. Desværre har selve eksporttilladelserne fra sundhedsmyndighederne ladet vente på sig. Derfor er vi nødt til at forene os og sikre, at politikernes intentioner bliver ført ud i livet," siger Morten Snede til Fynsk Stiftstidende.

Men ifølge Lægemiddelstyrelsen skyldes de manglende tilladelser, at ansøgningerne ikke har været gode nok.

"Sagsbehandlingstiden er 100 procent afhængig af kvaliteten af de ansøgninger, vi får ind, og om den tilhørende dokumentation er i orden," siger Merete Hermann, enhedschef for lægemiddelkontrol i Lægemiddelstyrelsen.

"Hvis ansøgningen er fyldestgørende og dokumentationen i orden, tilstræber vi at sagsbehandle inden for en måned. Hvis den ikke er det, vil der være en proces mellem virksomheden og Lægemiddelstyrelsen, indtil ansøgningen har den tilstrækkelige kvalitet. Hvor meget sagsbehandlingstiden forlænges afhænger af, hvor længe virksomheden er om at få forholdene bragt i orden," siger hun og oplyser, at kravene til godkendelse af cannabisprodukter til forsøgsordningen er mindre omfattende end ved godkendelse af lægemidler.

Sundhedspolitisk Tidsskrift: Men hvorfor er der så forskel i sagsbehandlingstiden mellem almindelige lægemidler og cannabisprodukter til forsøgsordningen?

Merete Hermann: "Formentlig fordi der er tale om en ny branche med nye spillere. Etablerede lægemiddelvirksomheder har generelt opbygget erfaring og kompetence igennem mange år og har bedre indsigt i, hvad der skal til for at opfylde definerede krav til en virksomhedstilladelse og til lægemiddelgodkendelse."

Det har ikke været muligt at få fat på Morten Snede for en kommentar, da han er på ferie.

 

Tags: Medicinsk cannabis, cannabis

Del artikler