Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Infektionsmediciner: Derfor er det en god ide, at folk over 50 år bliver vaccineret for influenza

I Danmark er det under halvdelen af risikogruppen - ældre over 65 år, gravide og personer med kroniske sygdomme - som bliver vaccineret mod influenza. Det er for få, mener overlæge - og langt flere bør lade sig vaccinere. Faktisk gerne alle over 50 år, mener hun.

FN’s Sundhedsorganisation WHO stiler efter 75 procents influenza-vaccinationsrate for mennesker i risikogrupperne – men i Danmark ligger den årlige influenza-vaccinations-procent kun på mellem 40 og 50, og i andre europæiske lande er den endnu lavere. Det kan der være flere forskellige årsager til, mener Gitte Kronborg, som er overlæge på Infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital. Dog har man over de seneste år set en tendens til, at flere i risikogrupperne har ladet sig vaccinere mod influenza:

”Vaccinationsskepsis har generelt været faldende henover de senere år, og flere lader sig vaccinere – det gælder både mennesker i risikogrupperne, men også sundhedspersonale, ligesom Sundhedsstyrelsen har intensiveret deres kampagner over de seneste år. Men der er ingen tvivl om, at langt flere i risikogrupperne burde lade sig vaccinere. Én løsning til at få vaccinationsraten yderligere op kan være, at de praktiserende læger i højere grad opfordrer de af deres patienter, som er i risikogrupperne, til at lade sig vaccinere. Mit indtryk er, at det ikke er alle praktiserende læger, som er lige opsøgende.”

Vaccination beskytter andre

Særligt ældre over 65 år, gravide og personer med kroniske sygdomme er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb som følge af influenza. Vaccination mod influenza nedsætter risikoen for at blive smittet med influenza, men også risikoen for indlæggelse og død som følge af influenza, hvis man alligevel skulle blive smittet med influenza på trods af vaccination. Derfor anbefaler både internationale og danske specialister, at man tager imod tilbuddet om at lade sig vaccinere, hvis man tilhører risikogruppen.

Flere af de internationale forskere mener i øvrigt, at der er gode argumenter for, at hele befolkningen bør lade sig vaccinere og i særdeleshed mennesker på over 50 år. Statistisk set har mange over 50 år nemlig mindst én komorbiditet – altså en kronisk sygdom, som de enten har fået diagnosticeret eller blot lever med uden at have fået den diagnosticeret.

Gitte Kronborg er i udgangspunkt enig med sine internationale kolleger:

”Det er en god ide, hvis man gerne vil beskytte sig selv – men især er det en god ide, hvis man vil beskytte mennesker omkring sig mod smitte – det kan være ældre eller personer med en immundefekt.”

Det er dog udelukkende personer, som tilhører risikogrupperne, som får tilbuddet om gratis vaccination.

Børn og unge smitter mest

I Danmark findes der er børnevaccinationsprogram, men altså ikke et vaccinationsprogram, som opfordrer til vaccination af eksempelvis den ældre del af befolkningen, som er i særlig risiko for at udvikle komplikationer i forbindelse med en influenza. Det er der flere gode grunde til, fastslår Gitte Kronborg:

”Man ved, at børn og unge er den gruppe, som smitter mest – derfor er det særligt vigtigt, at man vaccinerer netop den gruppe af befolkningen. Men naturligvis giver det også god mening, at endnu flere og optimalt set alle ældre mennesker over 65 lader sig vaccinere i overensstemmelse med anbefalingerne. De har dog selv ansvaret for at bestille tid hos lægen og lade sig vaccinere mod influenza, og mange har fortsat en skepsis overfor vaccinens effekt og mener måske heller ikke, at en vaccine mod influenza er nødvendig, hvis de ellers er ved godt helbred. Der er dog hvert år mange danskere, som – til deres egen overraskelse - bliver særdeles hårdt angrebet af influenza, heriblandt altså også danskere, som ellers er sunde og raske.”

 

Risikogrupper, som tilbydes gratis influenza-vaccination: 

  • Ældre over 65 år
  • Børn og voksne med kroniske sygdomme og andre alvorlige sygdomme
  • Gravide i 2. og 3. trimester
  • Personer med BMI over 40 kg/m2
  • Førtidspensionister
  • Husstandskontakter til personer med medfødt eller erhvervet immundefekt

Tags: influenza, vaccination

Del artikler