Overvægtige børn risikerer blodpropper som voksne

Hvert femte barn i Danmark vejer for meget, og 70 procent af de overvægtige børn bliver også overvægtige som voksne. Det kan få store konsekvenser senere i livet, hvis overvægtige børn ikke taber sig før puberteten, viser ny forskning.

DE TUNGE  DANSKERE

Tema på Medicinske Tidsskrifters sider om de stadigt tungere danskere. 

Risikoen for at få en blodprop i ben eller lunger som voksen er nemlig højere hos de personer, der var overvægtige som børn. Et vægttab inden teenageårene mindsker dog risikoen.

Det viser forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, somer blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of the American Heart Association. Undersøgelsen er en befolkningsbaseret kohorteundersøgelse, og 313.998 børn - 154.987 piger og 159.011 drenge - var en del af studiet.

”De, som var overvægtige som børn, fik oftere blodpropper i ben og lunger som voksne, og sammenhængen var tydeligere, jo mere overvægtigt barnet var,” siger Jens Sundbøll, der står bag undersøgelsen. Han er ph.d. på Institut for Klinisk Medicin, Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Eksempelvis var risikoen for blodprop hos kvinder, som i barndommen var i BMI-kategorien ’svær overvægt’ ved syv eller 13 års alderen cirka 50 procent højere end hos kvinder med et normalt BMI som børn. For mænd var risikoen næsten den samme, men dog lidt lavere.

Resultaterne bekymrer Jens Sundbøll, da stadig flere børn og unge kæmper med overvægt.

”Overvægt og fedme hos børn og unge er et problem, som vokser eksplosivt i hele verden. I løbet af de seneste 35 år er antallet af overvægtige børn steget næsten 50 procent – og vi kan se, at de bliver stadigt yngre, når de bliver overvægtige,” fortæller han.

Dog har studiet også et positivt budskab.

”Risikoen for blodprop hos dem, som var overvægtige tidligt i barndommen, men som tabte sig inden puberteten, var på samme niveau som hos dem, der var normalvægtige gennem hele barndommen,” siger Jens Sundbøll.

Derfor bør fokus ifølge forskeren være på at hjælpe børn med at tabe sig og holde den slanke linje for at forebygge hjerte-kar-sygdomme i voksenalderen.

 

Tags: overvægt

Like eller del denne artikel