Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Fedmeeksperter til politikerne: Udviklingen ender katastrofalt

Engelsk lægeselskab advarer mod den voldsomme, verdensomspændende stigning i svær overvægt. Overlæge Jens-Christian Holm kalder den manglende handling både blandt læger og politikere for en skandale.

”Hvis vi undlader at handle nu, vil det have katastrofale konsekvenser for sundhedssystemet overalt i verden,” lyder advarslen fra ni engelske professorer fra Royal Collage of Physicians (RCP).

Deres advarsel er rettet mod beslutningstagere og eksperter ikke bare i England, men i hele verden. Før svær overvægt anerkendes som en kronisk sygdom og ikke et livsstilsvalg, vil man efter deres mening hverken kunne forebygge eller behandle effektivt. Resultatet vil være fortsat stigning i både overvægt, svær overvægt og de afledte sygdomme samt i menneskelige og sociale omkostninger.

”Alle kan efterhånden se, at stigningen både i antallet af mennesker med overvægt og de deraf følgende sygdomme er en katastrofe. Men når politikerne mod bedre vidende undlader at vise rettidig omhu, er det en reel skandale,” siger overlæge og leder af Enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus, Jens-Christian Holm.

I statementet fra RCP gennemgår eksperterne de mange faktorer, der har indflydelse på udviklingen af overvægt. De underkender ikke, at sociale og økonomiske faktorer spiller en stor rolle i et overvægtsfremmende samfund, hvor tilgængeligheden af fedende mad er stor og et naturligt behov for at bevæge sig hele tiden bliver mindre. Men dertil kommer stigende mængder af dokumentation for, at også en lang række genetiske og biologiske faktorer er afgørende for, at nogle mennesker er mere udsatte for at blive og forblive overvægtige end andre. Og ikke mindst påpeger eksperterne risikoen for, at manglende handling vil føre til en stigning i den lange række af sygdomme, der er konsekvensen af overvægt, fra type 2-diabetes og hjertekarsygdomme til cancer, infertilitet, slidgigt og psykiske sygdomme.

”Og det rigtigt alvorlige er jo, at overvægten slår til på forskellige måder,” siger Jens-Christian Holm.

”For det første er der de mange faktorer, der har betydning for at udvikle overvægt. For det andet vil kroppen aktivt forsøge at beskytte fedtmassen. Det er en svingdør, der kun åbner den ene vej – en synergieffekt, der går i den forkerte retning. Det er det, man i meteorologien kalder den perfekte storm.”

Advarsel på advarsel

Allerede i 1997 slog WHO og den internationale Obesity Task Force fast, at: ”Fedme er en kronisk sygdom, særligt kompleks, misforstået og alvorlig.”

Efter WHO´s udmelding for over 20 år siden har blandt andre USA, Japan, Portugal, Skotland og Canada fulgt trop.

”Det er aparte, at beslutningstagerne her i landet slet ikke har lyttet til WHO og ikke har reageret på den viden, vi efterfølgende har fået og som kun understøtter udmeldingen,” siger Jens-Christian Holm.

”Jeg synes, jeg har råbt så højt, jeg kan. Alligevel sker der ikke noget. Beslutningstagerne stikker bare hovedet i busken.”

Budskaber til alle synspunkter

En barriere for konkret handling er beslutningstagere med hovedet i busken, noget andet er ifølge Jens-Christian Holm en intellektualisering hos fagfolk, der komplicerer problemet og betyder, at der er budskaber til ethvert synspunkt.

”Det er helt afgørende at anerkende, at overvægt er en kronisk sygdom. Der er ikke så meget at diskutere, og derfor må vi handle,” siger Jens-Christian Holm.

Del artikler