Flere overvægtige i Grønland

Andelen af grønlændere med svær overvægtig stiger fortsat. Lidt flere end hver tredje voksne kvinde og hver fjerde mand i Grønland er svært overvægtig.

DE TUNGE  DANSKERE

Tema på Medicinske Tidsskrifters sider om de stadigt tungere danskere. 

Det svarer til 27 procent af den voksne befolkning, og flere og flere har som konsekvens heraf øget risiko for livsstilssygdomme, såsom diabetes, forhøjet blodtryk og hjertesygdom. 

Det viser Befolkningsundersøgelsen i Grønland 2018 fra Statens Institut for Folkesundhed. Undersøgelsen er den femte siden 1993 og gennemført på vegne af Departementet for Sundhed, Grønlands Selvstyre.  

I alle befolkningsundersøgelser er deltagerne blevet vejet og har fået målt højde, talje- og hofteomfang samt fedtprocent. Hvor der i 1993 var omkring 12-13 procent med svær overvægt, er det nu 27 procent af den voksne befolkning. Dét er en udvikling, der skal tages alvorligt, mener forskerne bag befolkningsundersøgelsen.

”En fedmeepidemi, som den vi ser i Grønland, er en udfordring for sundhedsvæsenet, som i de kommende år kan se frem til at skulle behandle et stærkt stigende antal patienter med kroniske sygdomme,” siger professor Peter Bjerregaard fra Center for Folkesundhed i Grønland, Statens Institut for Folkesundhed, til Syddansk Universitets hjemmeside. Statens Institut for Folkesundhed hører til under Syddansk Universitet. 

Ifølge Peter Bjerregaard kan årsagen til fedmeudviklingen findes i et samspil af faktorer, der optræder i forbindelse med den generelle samfundsudvikling.

”Både dagligdagen og arbejdslivet er blevet mere stillesiddende, og kosten har ændret sig med en stigning i forbruget af sodavand, slik, kager og snacks. Der kan også være arvelige faktorer, der gør grønlændere mere følsomme over for ændringer i livsstilen,” siger han.

 

Tags: overvægt

Like eller del denne artikel