Erik Jylling.

Danske Regioner undlod at offentliggøre alarmerende rapport

Allerede i oktober 2018 kendte Danske Regioner til resultatet af en alarmerende rapport om sammenhængen mellem mangelfuld behandling af psykisk sygdom og personfarlig kriminalitet som drab, voldtægter og grov vold. Men regionerne afviste at udgive den, skriver Politiken.

Rapporten er lavet i samarbejde mellem de fem regioner og Retspsykiatrisk Klinik under Justitsministeriet og fastslår, at i 74 procent af 218 undersøgte sager fra 2016 har den sigtede psykisk syge borger modtaget utilstrækkelig psykiatrisk behandling i tiden op til forbrydelsen. Af 13 drab og drabsforsøg kunne de 11 muligvis være forhindret, hvis den psykiatriske behandling forinden havde været tilstrækkelig, siger rapportens hovedforfatter, overlæge og retspsykiater Gitte Ahle.

I mere end et halvt år har regionerne kendt til problemets omfang, men Danske Regioner lagde først rapporten på nettet efter Politiken og TV2s omtale af rapporten torsdag.
Den manglende offentliggørelse var imod Retspsykiatrisk Kliniks ønske og vækker kritik på Christiansborg, skriver Politiken.

Erik Jylling, sundhedspolitisk direktør i Danske Regioner, oplyser i en mail til Ritzau, at ledende professorer og fagfolk fra psykiatrien vurderede, at der var store metodiske problemer i rapporten, som skulle forbedres, før den kunne blive offentliggjort.

"Derfor lå der først en færdig rapport i februar 2019, og den ville vi gerne have præsenteret senere på foråret sammen med de løsningsforslag, som vi netop nu sidder og arbejder på," står der i mailen til Ritzau.

Like eller del denne artikel