Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Hvidovre-professor: Kvinder med astma skal skynde sig at få børn

Hver 10. kvinde i den fødedygtige alder har astma, og kvinder med astma har langt oftere brug for fertilitetsbehandling. Det viser ny forskning på Hvidovre Hospital. For kvinder over 35 år gælder det, at en fjerdedel får brug for hjælp. 

Professor og overlæge Charlotte Suppli Ulrik fra Lungemedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital har netop sammen med et forskerhold lagt sidste hånd på forskning, der viser, at kvinder med astma i højere grad har brug for fertilitetsbehandling – og at særligt kvinder over 35 år med astma har brug for hjælp. Hele 25 procent af kvinder med astma over 35 år får fertilitetsbehandling.

"Vores resultat taler meget tydeligt for, at hvis man har astma og gerne vil have børn, bør man gå tidligt i gang. Som årene går, gør alderen i sig selv det sværere at blive gravid, men har man astma, gør den det endnu sværere," fortæller Charlotte Suppli Ulrik i en pressemeddelelse.

Charlotte Suppli Ulrik har i mere end ti år ledet den eneste klinik i landet, der fast ser gravide med astma, og hun har anet et mønster. Derfor har hun og et hold forskere nu fulgt 932 gravide kvinder med astma og 2757 kvinder uden astma på Hvidovre Hospital, og studiet viste tydeligt, at astma kan være en forhindring for at blive gravid. Tallene er justeret for alder, BMI, rygning og andre faktorer.

"Jeg ser mange gravide kvinder i vores klinik, som er på den anden side af 40 og venter deres første barn. Det er generelt hårdere at være gravid og føde, jo ældre man bliver, og for mange af de kvinder med astma, jeg møder, er det ulykkeligt, hvis de ikke når at få børn eller det antal børn, de ønsker sig," siger Charlotte Suppli Ulrik, som gerne vil hjælpe kvinderne.

"Det kan være hårdt at være i fertilitetsbehandling, og samtidig er behovet for at få hjælp til at blive gravid generelt i stærk stigning. Kan vi nøjes med at behandle tre gange i stedet for seks, så er det bedre for alle," siger Charlotte Suppli Ulrik.

På spørgsmålet om, om kvinderne kan gøre noget – andet end at skynde sig at få børn, er svaret. at de bør passe deres forebyggende behandling.

"Astmapatienter er generelt dårlige til at passe den forebyggende behandling, men det er vigtigt, når man vil være gravid, fordi det optimerer kontrollen med sygdommen," fortæller Charlotte Suppli Ulrik. Hun slår også fast, at kvinderne bør holde fast i behandlingen, når de bliver gravide. Mange tror, at medicinen ikke er god for fostret."Men det er faktisk meget vigtigt at passe sin medicin, mens man er gravid, fordi det formindsker risikoen for komplikationer i graviditeten og under fødslen," fortæller Charlotte Suppli Ulrik.

Årsagen til, at kvinder med astma har sværere ved at blive gravide, er endnu ikke fastlagt. Charlotte Suppli Ulrik formoder dog, at det skyldes, at den inflammation, der sidder i lungerne, også sidder i livmoderen, så æggene ikke sætter sig fast. Hun vil i et kommende forskningsprojekt spore sig nærmere ind på årsagen.

Hun vil også i gang med at undersøge, om det kan hjælpe at optimere behandlingen, inden kvinderne prøver at blive gravide, og om det har nogen betydning for fertiliteten, hvilken type astma, man har. 

 

Del artikler