Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Sundhedsplejersker og pædagoger skal være vaccine-ambassadører

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby og børne- og socialminister Mai Mercado vil med et nyt vaccinationsudspil sikre et stærkere vaccinationsprogram.

Udspillet skal sikre, at endnu flere børn får de anbefalede vaccinationer i børnevaccinationsprogrammet, at vi tilbyder nye og mere effektive influenzavacciner til risikogrupper, og at 12-årige drenge fremover kan blive vaccineret gratis mod HPV-virus på linje med pigerne.

”Når vi som forældre lader vores børn vaccinere, gør vi det nok først og fremmest for at beskytte det enkelte barn. Men på samme tid er vi med til at forhindre, at alvorlige smitsomme sygdomme kan sprede sig som epidemier i befolkningen og ramme dem, der enten er for små eller for svækkede til selv at blive vaccineret," siger Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse.

Regeringen foreslår bl.a., at sundhedsplejersker skal uddannes som vaccinationsambassadører, der kan informere forældre om, hvorfor det er vigtigt, at deres børn bliver vaccineret, og tale med dem om eventuelle bekymringer.

Ligeledes foreslår regeringen, at der udarbejdes dialogmateriale til ledelsen af dagtilbud og forældrebestyrelser, som indeholder information om, hvorfor det er vigtigt, at børn vaccineres, og som kan inspirere til at sætte emnet på dagsordenen blandt forældrene i institutionen.

Lægemiddelindustriforeningen glæder sig

Udspillet vækker glæde hos Lægemiddelindustriforeningen (Lif), der påpeger væsentligheden i synlighed.

”Borgerne vil gerne tage ansvar for egen sundhed samt sikre, at de ikke bringer smitte videre ud i samfundet,” siger koncernchef i Lif, Ida Sofie Jensen, til Lægemiddelindustriforeningens hjemmeside.

En Lif-undersøgelse viser, at hver tredje dansker savner information om vacciner, samt at over halvdelen vil bruge vacciner, hvis lægen anbefaler det.

”Børn og forældre har stor gavn af vacciner, men de er ikke de eneste i samfundet, som vacciner hjælper til at undgå sygdom. Eksempelvis gavner influenzavaccinen og vaccinen mod lungebetændelse både det arbejdende folk samt de ældre og risikogrupper. Men problemet har tidligere været, at lægerne ikke har anbefalet vacciner, som ligger ud over de gældende vaccinationsprogrammer, men det åbnes der op for nu,” siger Ida Sofie Jensen, der dermed roser udspillet.

Det ekstra glædelige ved den foreslåede informationsindsats er, at informationen målrettes og kvalificeres, så eksempelvis sundhedsplejersker og pædagoger bliver ambassadører for udbredelse af vaccineinformation.

”Det er rigtig positivt, at man vil uddanne sundhedsplejersker til at være egentlige ambassadører for vaccinationer. Ligesom det også er godt, at man også får stærkere informationsmateriale, så skoler og dagtilbud kan gå i dialog med forældre,” siger Ida Sofie Jensen.

 


Følgende skal ifølge regeringen styrke vaccinedækningen i Danmark:

  • HPV-vaccination skal tilbydes alle drenge, der fylder 12 år d. 1. juli 2019 eller derefter.
  • Nye og endnu mere effektive vacciner til mennesker i den risikogruppe, der hvert år tilbydes gratis influenza-vaccination. 
  • En hel række initiativer som skal sikre, at flere børn får de anbefalede vaccinationer, herunder:
  • Dialogmateriale til dagtilbud
  • Vaccinationsambassadører
  • Udvidet og smartere påmindelsesordning
  • Analyse vedr. særlige målgrupper
  • Pilotprojekt vedr. vaccination i hjemmet
  • Fortsat informationsindsats vedr. HPV-vaccination
Del artikler