”Overvægt og svær overvægt et stigende samfundsmæssigt problem, som viser sig i flere multisyge danskere," siger Flemming Møller Mortensen.

S: På tide at gøre kaloriemærkning af fastfood lovpligtig

Når fastfood er kaloriemærket, vælger forbrugerne burgerne og pizzaerne med et lavere kalorieindhold. To ud af tre forbrugere ønsker valgmuligheden, og Socialdemokratiet vil nu arbejde for, at kaloriemærkning af fastfood bliver lovpligtig.

DE TUNGE  DANSKERE

Tema på Medicinske Tidsskrifters sider om de stadigt tungere danskere. 

En gennemgang af international videnskabelig litteratur viser, at kaloriemærkning i fastfoodkæder betyder, at forbrugerne – når de har en valgmulighed – vælger maden med de færre kalorier.

14 internationale studier, som Kræftens Bekæmpelse har gennemgået, viser også, at det nytter at kaloriemærke fastfood. I de 11 af studierne er resultatet af kaloriemærkning en signifikant kalorienedgang på mellem 31 og 440 kcal.

”Det er åbenlyst, at kaloriemærkning virker, siger projektchef i Kræftens Bekæmpelse, Gitte Laub Hansen.

”Skal man kunne tage ansvar for egen sundhed er forudsætningen dog, at oplysningerne er let tilgængelige, når man træffer valget.”

En forbrugerundersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse har gennemført, understreger, at de danske forbrugerne gerne vil have mulighed for at vælge  at spise færre kalorier.

” To ud af tre af de adspurgte siger, at de vil sætte pris på kaloriemærkning,” siger Gitte Laub Hansen.

Lovpligtig kaloriemærkning i andre lande

I modsætning til de færdigretter, man kan købe i dagligvareforretningerne, er der i Danmark ingen lov, der siger, at fastfoodkæder skal kaloriemærke deres produkter. Og kun få danske restauranter har af eget initiativ indført kaloriemærkning på deres menutavler.

Erfaringerne fra USA, visse canadiske og australske delstater, hvor kaloriemærkning af fastfood er lovpligtig, viser både, at kaloriemærkningen virker på, hvordan forbrugeren vælger, og at det ikke har de store administrative omkostninger. Desuden har mærkningen vist sig at være et incitament til, at restauranterne bliver mere opmærksomme på deres opskrifter og på at nedbringe kalorieindholdet i friture, ost, dressinger etc.

”Kaloriemærkning har vist sig gennemførbart i andre lande, så jeg kan egentlig ikke se nogen grund til, at man ikke gør det i Danmark, siger Gitte Laub Hansen.

”Kæder og restauranter har i forvejen de oplysninger, der skal til og ændrer ofte deres menukort. Så det vil ikke være et stort ekstra arbejde at angive kalorieindholdet.”

Tiden er ind til lovgivning

I Socialdemokratiet mener man også, at tiden er inde til at kaloriemærke fastfood.

”Overvægt og svær overvægt et stigende samfundsmæssigt problem, som viser sig i flere multisyge danskere," siger sundhedspolitisk ordfører i Socialdemokratiet, Flemming Møller Mortensen.

”Politisk skal vi gøre, hvad vi kan for at hjælpe forbrugeren med at tage sunde valg. Kaloriemærkning efterspørges, og der er efterhånden stor videnskabelig viden om, at det virker. Så det er oplagt at lovgive. Der er fastfoodkæder, der allerede har gjort det, men vi skal have alle med.”

 

 

 

Fakta: Enkle og sikre guidelines

Sammen med Diabetesforeningen, Forbrugerrådet Tænk og Hjerteforeningen har Kræftens Bekæmpelse udarbejdet ’Kalorier på menuen – guidelines for angivelse af energiindhold’ på menutavler mm.

Fastfoodbranchen, Fødevarestyrelsen og Varefakta har bidraget med viden, ligesom udenlandske erfaringer og forskningsresultater er inddraget

 

 

Sådan skal energiindholdet angives:

 • i købsøjeblikket, dvs. på menutavler, menukort, webshops og anden skiltning
 • i kilojoule og kalorier
 • for hele sortimentet
 • salgsenhed
 • læsbart i forbindelse med prisen
 • sammen med referenceværdien for dagligt energiindtag

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

 

Fakta: Hvorfor kaloriemærkning?

 • Kaloriemærkning giver kunderne mulighed for at træffe et oplyst valg
 • To ud af tre danskere ønsker kaloriemærkning
 • Forbrugerne undervurderer kalorieindholdet
  - især i mad- og drikkevarer med højt indhold af fedt, sukker og salt
 • Kaloriemærkning får kunderne til at vælge færre kalorier
 • Kaloriemærkning kan være med til at forebygge overvægt
  - og bl.a. hjertekarsygdomme, diabetes2 og visse kræfttyper

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Tags: overvægt

Like eller del denne artikel