Dramatisk bestyrelsesmøde sendte Gøtzsche ud i kulden

Optakten til bestyrelsesmødet i Cochrane-samarbejdet, som endte med, at lederen af Nordic Cochrane, Peter Gøtzsche, blev smidt ud, var højdramatisk.

Det fremgår af et opsigtsvækkende indlæg på BMJ Evidence-Based Medicines hjemmeside - skrevet af Maryanne Demasi, som er videnskabsjournalist og forsker, og som arbejder sammen med Peter Gøtzsche på det Nordiske Cochrane Center.

12 timer før mødet begyndte, fik bestyrelsen tilsendt en rapport fra et advokatfirma, som ifølge Maryanne Demasi frikendte både Peter Gøtzsche og direktøren i Cochrane, Mark Wilson. Alligevel valgt 6 ud af 13 medlemmer af bestyrelsen altså at ekskludere Peter Gøtzsche.

Advokatfirmaet var af bestyrelsen blevet bedt om at undersøge gensidige beskyldninger mellem Gøtzsche og Wilson. Wilson havde beskyldt Gøtzsche for at rode rundt i, hvornår han optrådte som sig selv, og hvornår han agerede som repræsentant for Cochrane samarbejdet - bl.a. havde han brugt Cochranes brevpapir til en klage til Det Europæiske Lægemiddelagentur over sagen om HPV-vaccine, og han havde vidnet i en retssag uden tydeligt at fortælle, at hans ekspertvidenskab udtrykte personlige og ikke Cochranes synspunkter.

Wilson mente, at Gøtzsche overtrådte interne regler og brød ‘Spokesperson Policy’, hvilket Gøtzsche afviste.

Og Gøtzsche havde omvendt kritiseret Mark Wilson for dårlig ledelse og for, at han i Gøtzsche optik bevæger Cochrane i en mere og mere kommerciel retning.

I juli blev Peter Gøtzsche ifølge Maryanne Demasi konfronteret med 400 sider dokumenter fra Cochrane, som indholdt beskyldninger om, at han have overtrådt Cochranes interne regler og havde skadet den prestigefyldte videnskabelige organisations omdømme. Peter Gøtzsche svarede igen med 66 sider med anklager om, at Wilson ødelagde Cochrane ved sin meget dårlige ledelse - som bl.a. gik ud på “management by fear”.

Bestyrelsen indkaldte et uafhængigt advokatfirma til at undersøge sagen.

Kontroversen og magtkampen mellem de to mænd blev mere og mere intens, efter at bestyrelsen modtog adskillige klager over Gøtzsches stadige kritik af industrifinansieret forskning.
Og bægeret skvulpede helt over, da Gøtzsche med medforfatterne Lars Jørgensen og Tom Jefferson 7. juli skrev en artikel i BMJ Evidence med det overordnede budskab, at en gennemgang af dokumentation for HPV-vaccinen, som Cochrane Collaboration udsendte i maj i år, var ukomplet og forudindtaget.

Anklagen fik den internationale Cochrane-organisation til 3. september at udsende en 30 sider lang udredning imod, hvad de kalder Nordic Cochrane Centres misvisende og overdrevne kritik.

Og 12 timer før bestyrelsen så mødtes i sidste uge, kom advokatrapporten - sammen med advokaternes beklagelse om, at de ikke havde kunnet nå at gå hele materialet grundigt igennem. Ikke desto mindre frikendte rapporten Peter Gøtzsche, skriver Maryanne Demasi.

Ved bestyrelsesmødet fik Peter Gøtzsche mulighed for kort at fremlægge sin sag og blev så bedt om at forlade rummet, mens resten af bestyrelsen behandlede hans sag. 6 ud af 13 medlemmer af bestyrelsen stemte derefter for ekskluderingen. Og fire andre medlemmer har ifølge Gøtzsche trukket sig tilbage i protest over beslutningen. 

4 af de 5, som stemte imod, blev så vrede over beslutningen, at de besluttede at træde ud af bestyrelsen. De fire varr Gerald Gartlehner, David Hammerstein, Joerg Meerpohl og Nancy Santesso. Gerald Gartlehner er leder af afdelingen for evidensbaseret medicin og klinisk epidemiologi, universitetet i Krems i Østrig. David Hammerstein har grad i sociologi ved Universitety of California og er grøn politiker, Joerg Meerpohl er vicedirektør ved Cochrane i Tyskland, og Nancy Santesso er lektor ved McMaster University i Canada. 

 

Tags: Peter Gøtzsche, goetzsche

Like eller del denne artikel