Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Dorthe Crüger: Derfor stopper jeg

Efter otte år som topleder på Sygehus Lillebælt har Dorthe Crüger valgt at sige sin stilling som administrerende sygehusdirektør op.

Dorthe Crüger har i en periode overvejet at bruge sit liv på noget andet end at være direktør på Sygehus Lillebælt. Hun har nu aftalt med Region Syddanmark, at hun stopper som administrerende sygehusdirektør med udgangen af oktober 2018. Dorthe Crüger stopper ikke på grund af et andet job, men fordi hun vil give sig selv god tid til at tænke over, hvilke nye udfordringer hun skal kaste sig over.

I foråret sagde hun også op i sit job som formand for Kræftens Bekæmpelse.

Det er simpelthen tid til noget helt nyt.

"At sige op er ikke en nem beslutning at træffe, når man som jeg holder af sit sygehus. Men jeg er en udvikler, som holder af at løse en opgave og synes, at jeg har løst den nu," siger 53-årige Dorthe Crüger.

"Da jeg blev direktør på Sygehus Lillebælt i 2010, havde jeg en drøm om at hjælpe med at skabe Patienternes Sygehus. Den drøm synes jeg i høj grad, vi er lykkedes med. Vi har nogle af landets mest tilfredse patienter og nogle virkelig dygtige ledere og medarbejdere, der sagtens selv kan videreføre visionen. Jeg er ikke en vedligeholder, den del er der andre, der er bedre til end jeg."

Dorthe Crüger anslår, at hun har 15 år tilbage på arbejdsmarkedet, og derfor er det anden halvleg af arbejdslivet, hun snart skal i gang med. Men inden da skal hun have en pause - eller et ”mellemrum”, som hun selv kalder det. I foråret tog hun også et par måneders orlov, men det var ikke nok. Hun har brug for at standse op i lidt længere tid og finde ud af, hvad hun egentlig har lyst til.

"Jeg har aldrig holdt en pause i mit liv før. Det er gået slag i slag igennem alle årene, studentereksamen, medicinstudie, ph.d... Jeg tror, at det er rigtig sundt at stoppe og og tænke sig om, og det kan jeg se, at mange andre kolleger rundt om i verden også gør - de holder det, der hedder sabbatical," siger hun.

"Vi har kun dette ene liv, og jeg synes, at vi, der har tænkejobs ofte har for meget hjerne ind over og glemmer mave og hjerte. Vi skylder os selv at mærke, hvad vi egentlig har lyst til at bruge vores krudt på," siger hun.

At pausen kommer nu, passer naturligt ind i livet.

"Der er en helt ny frihed i mit liv lige nu. Vores fire børn er blevet voksne og er flyttet hjemmefra, og vi har solgt vores hus. Så vi har besluttet, at vi skal ud at rejse - i hvor lang tid har vi ikke taget stilling til endnu. Det afhænger af, hvor lang tid jeg skal bruge, og af, om der er nogle, som har lyst til at bruge en som mig, der har store ambitioner," siger hun.

"Svære opgaver løses gerne - men uden opskrift, tak"

Hun er relativ åben overfor for de fremtidige jobmuligheder.

Men hun lægger ikke skjul på, at hun synes, at offentlig ledelse er spændende. Hun har været med i ledelseskommissionen, som fremlagde sin rapport i juni, og siden har flere rykket i hende for at komme med oplæg om offentlig ledelse.

"Det er muligt, at jeg skal tune mere ind på det. Men jeg vil ikke tage beslutninger nu," siger hun.

Dog er hun sikker på, at hun ikke skal have et job, hvor der er mange lange møder.

"Jeg har gået kompromis med det i otte år. Men lange møder er ikke mig. Jeg bliver bare ikke den bedste udgave af mig selv, når møder bliver over en time lange. Ok, der kan godt være nogle enkelte, men mange af slagsen - nej tak," siger hun.

Hun er også sikker på, at det ikke skal være et administratorjob, hun skal have.

"Jeg er leder, ikke administrator. Og jeg kræver også et job med et stort ledelses- og albuerum, som jeg har haft i Region Syddanmark. Jeg søger gerne svære opgaver - men de skal være uden opskrift," siger hun.

Når kufferten til november skal pakkes, bliver det sandsynligvis med sommertøj.

"Vi har en søn, som arbejder for Cowi i Indien. Det bliver nok en af rejserne, vi skal på. Men vi har også en datter, som bor i USA og arbejder på Princeton, og vi har aldrig rejst i USA. Vi har heller ikke været i Østen, Australien eller New Zealand. Det har der bare aldrig været tid til. Før nu," siger hun.

Stillingen som administrerende direktør på Sygehus Lillebælt bliver slået op snarest muligt.

 


Fakta om Dorthe Crüger

Dorthe Crüger er uddannet læge fra Aarhus Universitet.

I det tidligere Vejle Amt har hun skrevet ph.d. afhandling om fosterundersøgelser, ligesom hun har forsket i arvelige kræftsygdomme.
Dorthe Crüger er uddannet speciallæge i klinisk genetik efter ansættelser på sygehusene i Vejle og Århus, hvorefter hun bl.a. har arbejdet som specialeansvarlig overlæge i Birmingham, England og som specialechef på Vejle Sygehus. Hun har taget en Master i Sundhedsledelse (MHM) på CBS i København.

Dorthe Crüger kom til Sygehus Lillebælt som lægelig direktør i 2010 fra en stilling som cheflæge ved Regionshospitalet i Horsens og Brædstrup. I april 2015 skiftede hun kasket og tiltrådte som Sygehus Lillebælts administrerende direktør.

Ved siden af jobbet som sygehusdirektør var hun fra 2015 til i år formand for Kræftens Bekæmpelse.

Dorthe Crüger udgør som administrerende direktør den øverste ledelse på Sygehus Lillebælt sammen med lægelig direktør Mads Koch Hansen og sygeplejefaglig direktør Helle Adolfsen.

Alle direktører i direktionen på Sygehus Lillebælt refererer direkte til regionsdirektør Jane Kraglund.

 

Fakta om Sygehus Lillebælt

Sygehus Lillebælt har et samlet budget på cirka 3,1 mia. kr., cirka 60.000 indlagte patienter årligt og over 500.000 ambulante besøg. Sygehuset beskæftiger cirka 4.300 medarbejdere omregnet til fuldtidsstillinger.

Sygehus Lillebælt består af akutsygehuset i Kolding, specialsygehuset i Vejle, der har kræftbehandling som fokusområde, og Rygcenter Syddanmark i Middelfart.

 

 

Del artikler