Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Kühnau vil spare 295 millioner kroner

Formand for Region Midtjylland, Anders Kühnau, vil spare 195 mio. kr. i 2019 stigende til 295 mio. kr. i 2020.

Han har sendt forslag til budget 2019 i Region Midtjylland til politisk forhandling i regionsrådet, og forslagene betyder bl.a. nedlæggelse af 175 stillinger.

Ved forårets økonomiaftale for 2019 med regeringen fik Region Midtjylland et økonomisk råderum på 178,7 mio. kr. Det rækker bare ikke, for regionen er økonomisk presset på en række områder som f.eks. medicin, uddannelse af nye læger på hospitalerne og udgifter i forbindelse med ibrugtagning af nye hospitaler.

I flere tilfælde foreslår regionsformanden derfor at samle behandlinger på færre steder.

"Jeg vil hellere samle nogle behandlingstilbud på færre steder end at spare bredt med en såkaldt grønthøster. Samling af urinvejskirurgi i Hospitalsenhed Vest er udtryk for et ønske om at styrke fagligheden og give hospitalet en stærk profil som kræfthospital," siger regionsrådsformanden i en pressemeddelelse.

Han anerkender, at spareforslagene i nogle tilfælde vil betyde forringelser for borgerne, især i form af længere transporttid, fordi behandlinger i flere tilfælde foreslås samlet på færre steder.

Også medicinen skal der spares på. Bl.a. håber Anders Kühnau på, at regionen kan spare 10 mio. kr. ved at stoppe behandling med medicin, hvis effekt der ikke er tilstrækkelig evidens for - eksempelvis kan der stoppes for behandling med medicin, der er afvist af Det Europæiske Lægemiddelagentur. Og yderligere 5 mio. kr. ved hurtigere implementering af retningslinjer/anbefalinger.

Han ønsker også, at ADHD-patienter skifter fra Ritalin UNO præparatet Medikinet. Lægemidlerne skulle ifølge regionen være fagligt ligeværdige, men Medikinet er betydeligt billigere end Ritalin, og det vil spare 6 mio. kr. om året. Speciallægerådet for psykiatri bakker op om forslaget.

Derudover ser regionsformanden en række muligheder for at øge anvendelsen af it og digitale løsninger, der kan bidrage til de nødvendige besparelser. Bl.a. øge netværksdækningen, så en række kliniske apps kan tages i brug. Fødselsanmeldelse skal efter reglerne ske digitalt, men det sker endnu ikke i Region Midtjylland. Udeblivelser kan reduceres ved at trække registeringer af mobilnumre, som borgerne laver i NemSMS, for at kunne minde patienten om deres aftale med hospitalet. Han ser også gerne et pgør med "pseudoarbejde" – der skal igangsættes et arbejde med at finde områder, hvor der dokumenteres i systemerne efter eksterne regler, som ikke giver værdi for patienter eller medarbejdere.

Forslaget sendes i dag i høring hos personalet og hos samarbejdspartnere.

 

Forslagene til strukturændringer:

Forslag nr. 1: Lukning af urologisk afdeling på Regionshospitalet Viborg Med forslaget nedlægges urologisk (urinvejskirurgisk) afdeling på Regionshospitalet Viborg.

Aktiviteten flyttes til Hospitalsenheden Vest, pånær en mindre del af aktiviteten, som går til Aarhus Universitetshospital.

Forslaget berører ca. 5.200 patienter årligt. Forslaget medfører en årlig besparelse på 12,4 mio. kr. og en samlet reduktion på ca. 22 stillinger. Forslaget forventes at medføre anlægsudgifter på ca. 1,2 mio. kr. til ombygning af eksisterende lokaler på Regionshospitalet Holstebro til løsning af opgaven indtil flytning til Gødstrup.

Dette beløb skal yderligere kvalificeres. Det skal bemærkes, at der skal skabes plads til de ekstra senge i Gødstrup.

 

Forslag nr. 2: Flytning af klassisk neurologi fra Regionshospitalet Holstebro til Regionshospitalet Viborg

Forslaget indebærer også, at trombolysebehandling (akut medicinsk behandling for en blodprop i hjernen) flyttes fra Regionshospitalet Holstebro til Regionshospitalet Viborg.

Trombolysebehandling har en forbedret effekt, dvs. for hvor godt patienten kommer sig efter en blodprop i hjernen, for hvert minut den gives tidligere. Derfor er længere transport et spørgsmål om længere tid til behandling og dermed dårligere outcome for patienten. På Regionshospitalet Holstebro blev der i 2017 udredt og behandlet 1.255 patienter med mistanke om akut apopleksi. Det er estimeret, at ca. 670 patienter vil få længere til trombolysebehandling, hvis det flyttes Viborg, mens ca. 530 patienter vil få kortere afstand. Det vurderes, at forslaget vil medføre øgede udgifter til transport af akutte patienter i størrelsesordenen 2 mio. kr. pr. år.

Forslaget vil forudsætte ændringer i specialeplanen, idet Regionshospitalet Viborg ikke er godkendt til at varetage funktionen vedrørende intravenøs trombolysebehandling eller perifer polyneuropati. Alt efter omfanget af etableret udefunktion kan forslaget berører op til 9.100 patienter årligt

Forslaget medfører en årlig besparelse på 28,8 mio. kr. en samlet reduktion på ca. 56 stillinger.

 


Forslag nr. 3: Tilpasning af bevilling til HPV-klinikken til nuværende behov

Med forslaget fjernes særskilt bevilling til udredning af patienter med uforklarede symptomer, som er opstået i en tidsmæssig relation til HPV-vaccination. Piger med uforklarede symptomer, som er opstået i en tidsmæssig relation til HPV-vaccination, vil fortsat blive tilbudt en tværfaglig helhedsvurdering.

Patientgruppen vil, som andre patienter med uforklarede symptomer, blive udredt på Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg eller Klinik for Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital. Efter en indledende stor tilstrømning af patienter med mere end 300 patienter det første år henvises der nu én til to patienter per måned, som har fået symptomer efter de har fået en HPV-vaccine. Forslaget medfører en årlig besparelse på 1,5 mio. kr.

Det er forventningen, at besparelsen vil medføre en personalereduktion på ca. 3 stillinger.

 

Forslag nr. 4: Gennemgang af øjenområdet

Der laves en faglig og kapacitetsmæssig gennemgang af øjenområdet med henblik på optimering af arbejdsdeling og aktivitet. Det forudsættes, at der fortsat vil være to selvstændige afdelinger i Region Midtjylland – hhv. på Aarhus Universitetshospital og i Hospitalsenheden Vest. Gennemgangen skal indbefatte initiativer med henblik på at styrke de faglige miljøer, så det bliver nemmere at fastholde, rekruttere og uddanne øjenlæger. DSamtidig skal gennemgangen omfatte aktivitet, ansættelsesformer og arbejdsdeling mellem matrikler med henblik på at skabe mere effektiv drift.

Forslaget medfører en årlig besparelse på 4,0 mio. kr. Og en samlet reduktion på ca. 7 stillinger.

 

Forslag nr. 5: Ledelsesmæssig samling af patologien på regionshospitalerne

Der er i dag patologisk aktivitet på fire hospitalsenheder – under tre selvstændige patologiske institutter På Aarhus Universitetshospital, Regionshospitalet Randers og Regionshospitalet Viborg. Med forslaget samles patologien på institutterne på Regionshospitalet Randers og Regionshospitalet Viborg under én ledelse på Regionshospitalet Randers med patologisk aktivitet på de hospitalsmatrikler, hvor der er behov for det. Patologisk Institut på Aarhus Universitetshospital fortsætter uændret og vil fortsat udføre den patologi for regionshospitalerne, som de gør i dag. Forslaget medfører en årlig besparelse på 2 mio. kr.

En leder fjernes og to stillinger nedlægges.

 

Forslag nr. 6: Ny arbejdsdeling mellem Hospitalsenhed Midt og Aarhus Universitetshospital herunder nedlæggelse af karkirurgi som selvstændig funktion på Hospitalsenhed Midt

Med forslaget samles den centrale karkirurgi (operationer i de store kar i bughulen) på Aarhus Universitetshospital.

Det vurderes at samlingen af den centrale karkirurgi på Aarhus Universitetshospital indebærer en flytning af ca. 55 patienter. Forslaget indebærer at der flyttes perifer karkirurgi fra Aarhus Universitetshospital til Hospitalsenhed Midt svarende til ca. 250 patienter årligt.

Forslaget medfører en årlig besparelse på 13,0 mio. kr. og en samlet reduktion på ca. 25 stillinger.

 


Forslag nr. 7: Kardiologi – samling af KAG-undersøgelser og flytning af simple pacemakerimplantationer fra Aarhus Universitetshospital til Hospitalsenhed Midt og Hospitalsenheden Vest

Forslaget vedrører samlet ca. 850 patienter årligt.

Forslaget medfører en årlig besparelse på 8,2 mio. kr. Og en reduktion på ca. 16 stillinger.

Forslag nr. 8: Lukning af Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin på Regionshospitalet Randers Forslaget indebærer, at afdelingen på Regionshospitalet Randers lukkes, og at aktiviteten flyttes til andre afdelinger på Regionshospitalet Randers og til Aarhus Universitetshospital.

Forslaget medfører en årlig besparelse på 0,9 mio. kr. og en samlet reduktion på ca. 2 stillinger.

 


Forslag nr. 9: Nedlæggelse af tre akutbiler og opgradering af ambulancer

Forslaget indebærer at de tre akutbiler i Tarm, Ringkøbing og Skive nedlægges. Tre døgnambulancer – en i Tarm, en i Ringkøbing og en i Skive – opgraderes til paramedicinerambulancer, det vil sige bemandet med en paramediciner og en assistent/behandler. Der etableres døgndækkende ambulanceberedskab i Videbæk, og en døgnambulance i Herning ændres til dagambulance.

Forslaget medfører en årlig besparelse på 9,5 mio. kr. og ca. 19 fuldtidsstillinger på hospitalerne.

 

Forslag nr. 10: Flytning af Midt

Transport MidtTransport er en tværgående enhed, der står for gods- og personaletransport mellem Region Midtjyllands hospitalsmatrikler og sundhedshuse. Der er blandt andet tale om transport af mad, vasketøj, varer, hospitalsudstyr og affald.

Det ledelsesmæssige ansvar for MidtTransport flyttes fra Aarhus Universitetshospital til Hospitalsenhed Midt snarest muligt. De enkelte hospitaler betaler for modtagne transportydelser. Dermed sikres sammenhæng mellem MidtTransports omkostninger og indtægter.

Det vurderes, at der er mulighed for at øge udnyttelsesgraden af MidtTransports køretøjer og dermed reducere omkostningerne. Målet er, at der herved opnås en årlig effektiviseringsgevinst på 0,5 mio. kr. i 2019 og 1 mio. kr. i 2020 og fremover.

Effektivisering af MidtTransport vil kunne medføre en personalereduktion på 2-3 stillinger i 2020.

 

Forslag nr. 11: Samling af undersøgelse og behandling af brystkræft på Aarhus Universitetshospital

Med forslaget samles alt aktivitet i forbindelse med udredning og behandling af brystkræft i ét regionalt center. Der er i dag udredning og behandling for brystkræft på tre matrikler i Region Midtjylland – Aarhus Universitetshospital, Regionshospitalet Viborg og Regionshospitalet Randers.

Forslaget vil påvirke udredningen og/eller behandlingen for omkring 6.200 kvinder i Region Midtjylland – hvoraf en del kan udredes på udefunktionen. Kvinderne vil få længere transport til udredning/behandling.

Forslaget vil medføre en årlig besparelse på 10,7 mio. kr. og ca. 20 stillinger.

Del artikler