Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Kvinder diskrimineres ved optagelse på medicinstudiet

Kvinder, der vil ind på medicin-studiet gennem kvote 2-ordningen, har markant ringere chancer end mænd.

Den test, ansøgerne skal bestå, er nemlig udformet på en måde, der gør det meget nemmere for mænd, mener Jakob Rathlev, der er chef for Danmarks Evalueringsinstituts enhed for videregående uddannelse.

"Denne test har en enorm kønsmæssig slagside og diskriminerer kvinder rigtigt hårdt. Vi må forvente, at mændene ikke er dobbelt så kloge som kvinderne, så de burde klare sig lige godt. Men her har vi en test, hvor mænd klarer sig meget, meget, meget bedre end kvinder," siger Jakob Rathlev til Berlingske

Hans kritik kommer efter en undersøgelse af kvote 2-ansøgninger til SDU mellem 1996 og 2007, som viste at dobbelt så mange kvinder søgte inde, men at flest mænd bestod studiekravene.

"Test favoriserer den dovne akademikerdreng, der er kvik nok, men sløset i sin gymnasietid. Han kan godt performe til et højt niveau på dagen, og så nupper han studiepladsen. Kvote 2 er en fordel for de ressourcestærke. Det er et grundlæggende problem, fordi den oprindelige tanke med kvote 2 var at tilgodese den modsatte gruppe, nemlig dem fra de kortuddannede hjem, der ikke fik de højeste karakterer i gymnasiet," mener Jakob Rathlev.

En nylig amerikansk undersøgelse viste at kvindelige læger både opnår den største paitenttilfredshed og færre genindlæggelser.

Del artikler