”Medicinrådet kan for så vidt have ret i deres beslutning, for behandlingen er ikke ret effektiv, men det er på den anden side svært at argumentere for, at patienterne ikke skal have behandlingen, når der ikke findes andre muligheder," siger ledende overlæge ved Sygehus Lillebælts neurologiske afdeling, Henrik Boye Jensen.

Nej til ny sclerose-medicin skuffer læger

Scleroselæger ærgrer sig over, at de alligevel ikke får mulighed for at tilbyde patienter med primær progressiv sclerose den første behandling til sygdommen. Prisen står ikke mål med effekten, vurderede Medicinrådet i sidste uge.

Professor Finn Sellebjerg, Dansk Multipel Sclerose center på Rigshospitalet, er skuffet over Medicinrådets beslutning om ikke at godkende lægemidlet Ocrevus som standardbehandling til primær progressiv multipel sclerose. Der findes ingen anden behandling til den alvorlige sygdom, og derfor havde Finn Sellebjerg forventet, at rådet i sidste uge ville godkende det nye lægemiddel, som det europæiske lægemiddelagentur sidste år godkendte til både attakvis og primær progressiv MS.

”Jeg var overrasket over, at de sagde komplet nej. Det er skuffende, at man ikke godkender en behandling, der tydeligvis har en effekt, om ikke andet så til de yngre patienter, som har sygdomsaktivitet,” siger Finn Sellebjerg.

Ledende overlæge ved Sygehus Lillebælts neurologiske afdeling, Henrik Boye Jensen, ærgrer sig også på patienternes vegne. Han er ikke overrasket over Medicinrådets beslutning, for selv om Ocrevus har dokumenteret effekt på primær progressiv sclerose, er effekten ikke stor, men Henrik Boye Jensen havde gerne set, at patienterne havde fået adgang til den første sygdomsmodificerende behandling til sygdommen.

”Medicinrådet kan for så vidt have ret i deres beslutning, for behandlingen er ikke ret effektiv, men det er på den anden side svært at argumentere for, at patienterne ikke skal have behandlingen, når der ikke findes andre muligheder. De første behandlinger til attakvis sclerose var heller ikke så effektive, og udviklingen skal jo starte et sted. Jeg ville gerne have givet det til mine patienter, og det er ærgerligt, at vi ikke kommer i gang med at behandle de progressive patienter i denne omgang,” siger Henrik Boye, der dog også finder Medicinrådets beslutning forståelig.

Udgifterne til medicin på Sygehus Lillebælt er omkring en halv milliard kroner om året, og med så høje omkostninger, kommer man ikke uden om at skulle prioritere, mener Henrik Boye.

”Set i det lys skal pengene måske ikke bruges på behandlinger, der har så relativ lav effekt,” siger Henrik Boye.

Resultatet af omkostningsanalysen i forbindelse med Medicinrådets behandling af Ocrevus viser, at de samlede gennemsnitlige omkostninger pr. patient i behandling med Ocrevus ville have været 200.150 kr. i det første år og 196.254 kr. i det andet år.

Knap 2400 danske patienter har primær progressiv sclerose.

Tags: Medicinrådet, sclerose, ocrevus

Like eller del denne artikel