Vi ved udmærket, at der ikke kommer et flertal for et forbud. Men vi er sikre på, at det nok skal komme. 80 procent af befolkningen er for et forbud, og der er snart valg. Forslaget mod pigeomskæring skulle også stilles tre gange, før det blev vedtaget," siger Lena Nyhus.

Folketinget skal nu stemme om omskæring

Borgerforslaget om et forbud mod omskæring fik de fornødne 50.000 stemmer i morges. 

"Det skete klokken 6.04. Jeg har været oppe det meste af natten og holdt øje. Vi er vildt stolte og meget glade," siger Lena Nyhus, som er hovedstiller til forslaget.
At forslaget nu har fået 50.000 stemmer betyder, at det kan det blive fremsat som beslutningsforslag og behandlet og stemt om i Folketingssalen. 
Spørgsmålet har dog allerede været drøftet ved en forespørgselsdebat, og der tegner sig ikke et flertal for et forbud.
"Vi ved udmærket, at der ikke kommer et flertal for et forbud. Men vi er sikre på, at det nok skal komme. 80 procent af befolkningen er for et forbud, og der er snart valg. Forslaget mod pigeomskæring skulle også stilles tre gange, før det blev vedtaget," siger Lena Nyhus, der kalder indførslen af et forbud for en ’proces’.
"Nu skal vi have arbejdshandskerne på, for forespørgselsdebatten har fået afdækket uvidenhed om omskæring hos både sundhedsministeren, Folketinget og myndighederne. Der findes f.eks. ikke pålidelige data på, hvor mange omskæringer, der finder sted i Danmark, og hvilke komplikationer, det afstedkommer," siger hun.
"Ministeren har bl.a. sagt, at det estimeres, at der er 1000-2000 omskæringer på drengebørn om året herhjemme. Men samtidig ved vi, at så godt som alle drengebørn af ikke-vestlig baggrund omskæres. Men der fødes 3500 drengebørn af ikke-vestlig baggrund, så der er noget, som ikke stemmer. Samtidig er der kun 600 af omskæringer, der reelt registreres," siger Lena Nyhus.
Også antallet af komplikationer som følge af omskæringerne registreres ikke, siger Lena Nyhus, der siger, at hun fra sundhedspersonale hører, at der er en del. 
Hun henviser også til en helt ny undersøgelse fra Utah, hvor antallet af komplikationer hos omskårne drengebørn var langt over de forventede og var på 11.5 procent.
"Vi ved fra sundhedspersonale, at det ikke registreres som UTH (utilsigtede hændelser), så vi skal i Danmark have fundet et system, så både antallet af omskæringer og komplikationerne registreres," siger hun.
Et anden problematik ved omskæring, som skal tages fat på, er bedøvelse.
"Helt små børn kan ikke bedøves på samme måde som voksne, og der bruges i stedet sukkervand og lokalbedøvende creme (EMLA/Tarpin). Men dels kan man spørge, om det er tilstrækkeligt, og dels fraråder Lægemiddelstyrelsen brug af EMLA/Tarpin til kønsorganer på børn under 12 år," siger Lena Nyhus. 

Tags: omskæring

Like eller del denne artikel