Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Lisbeth Riisager Henriksen.

Ny sygedagpengelovgivning svækker retssikkerheden

Debat

Af Lisbeth Riisager Henriksen,
cand.mag., forfatter

Inden jul vedtog Folketinget lovændringer om sygedagpenge, ressourceforløb, fleksjob og førtidspension. Blandt andet reducerer man betydningen af lægers vurderinger i kommunale sager. Fra sundhedsfaglig side og fra repræsentanter for de syge selv lyder der bekymringer for, at retssikkerheden for borgerne vil blive endnu ringere end i dag, skriver Lisbeth Riisager Henriksen i dette debatindlæg.

Den 19. december vedtog et enigt Folketing et lovforslag, der ændrer flere forskellige love på sygedagpenge- og beskæftigelsesområdet fra 1. januar 2025.

Lovforslaget udmønter en aftale om ti forskellige ændringer af sygedagpengesystemet, som regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og de øvrige forligspartier bag reformen af sygedagpengesystemet fra 2014 (Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti) indgik i marts 2024.

Ændringerne skal sikre en større målretning mod den enkelte borgers behov, mere værdighed i mødet med systemet, mere smidighed i samarbejdet mellem kommuner og praktiserende læger og sammenhæng med Ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats, siges det i aftalen.

Tre af ændringerne handler om rehabiliteringsteams og lægeattester. 

Ændringer i forhold til brug og sammensætning af rehabiliteringsteam

For så vidt angår rehabiliteringsteams, er der to store ændringer. 

For det første lempes kravene til brug af rehabiliteringsteam i sager om jobafklaringsforløb (som altså hører under sygedagpengeloven). Fremover fjernes kravet om, at sygemeldte i jobafklaringsforløb skal have deres sag behandlet her. ”Kommunerne skal kun inddrage rehabiliteringsteamet, når de vurderer, at borgeren kan have behov for en tværfaglig indsats,” hedder det i aftaleteksten. 

For det andet lempes kravene til sammensætning af medlemmer og repræsentation af fagområder i rehabiliteringsteamet i samtlige sager, der skal behandles i rehabiliteringsteamet. Det vil altså ikke alene sige i sygedagpengesager, men også i sager om ressourceforløb, fleksjob og førtidspension.

Fremover vil der alene være krav om, at der altid deltager en repræsentant fra beskæftigelsesområdet og en repræsentant fra regionens kliniske funktion. Herudover er det op til kommunen, ud fra en konkret individuel vurdering, at beslutte, hvilke fagområder der skal være repræsenteret i den enkelte sag.

Ændringer i forhold til brug af lægeattester

For så vidt angår brugen af lægeattester, afskaffer loven ”… kravet om, at der skal indhentes en lægeattest i alle sager, der skal behandles i rehabiliteringsteamet dvs. også sager om ressourceforløb, førtidspension og fleksjob. Hvis kommunen vurderer, at de helbredsmæssige oplysninger, der allerede ligger på sagen, danner tilstrækkeligt grundlag, kan kommunen undlade at indhente lægeattesten (LÆ 265)”, hedder det i aftaleteksten. 

Kommunerne undgår derved at ”betale for lægeattester, der ikke vurderes nødvendige,” lyder det i aftaleteksten. Samtidig fastslår loven, at det er kommunen, som i sidste ende skal vurdere, hvad der er behov for at få vurderet lægefagligt.

Bekymringer for svækkelse af retssikkerheden

Især fra sundhedsfaglig side og fra repræsentanter for de berørte sygemeldte grupper er der en udbredt bekymring for, at de sygemeldte skal miste retssikkerhed med de nævnte lovændringer.

Det fremgår af høringsnotatet til lovforslaget.

Fremover bliver det først og sidst kommunen, som skal vurdere, hvad de sygemeldte borgere har behov for, og hvad kommunen vil finansiere. Hvordan skal de gøre det, når de end ikke selv forstår, hvad der er sundhedsfagligt nødvendigt for borgeren? Hvordan skal de gøre det, hvis de ikke samtidig får grønt lys dertil fra deres ledelse?

Jeg finder det ikke betryggende for hverken landets syge borgere i jobcentersystemet eller de læger, som har disse borgere som deres patienter. Allerede i dag er der meget store retssikkerhedsproblemer på dette område.

 

Se hele min nyhedsanalyse af sygedagpengeloven i POV 1. januar 2025 og mit debatindlæg om sygedagpengeaftalen i Sundhedspolitisk Tidsskrift 25. marts 2024: