Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

En kommune vil give sygeplejersker meget mere i løn - nu bliver det et emne i valgkampen

Tillæg for flere års ansættelse. Akuttillæg. Fuldtidstillæg. Sygeplejerskerne i Nyborg Kommune får en lønforhøjelse, som mange andre sygeplejersker i landet er misundelige på. Og lokale løntillæg er nu blevet et emne i valgkampen forud for kommunal- og regionsvalget 16. november.

Dansk Sygeplejeråds Kreds Syddanmark har lavet en forhåndsaftale med Nyborg Kommune, som gør Nyborg Kommune lønførende på Fyn.

Lønmodellen ser i grove træk således ud. Efter to års ansættelse modtager basissygeplejersker et årligt tillæg på 25.557 kroner og efter fire til seks års ansættelse 38.335 kroner. Herefter kan sygeplejerskerne individuelt forhandle yderligere tillæg ved særlige opgaver og kompetencer. Desuden gives årlige tillæg for særlige funktioner. Såkaldte kliniske vejledere får et tillæg på 20.446 kroner, sygeplejersker med akut-funktion får 20.446 kroner - og så er der også et fuldtidstillæg for dem, som er ansat 37 timer om ugen, på 7.795 kroner.

Disse tillæg gives ud over de årlige tillæg, som fremgår af lønmodellen.  

”Det er fantastisk, at der er indgået en aftale, som forpligter både ledelsen og medarbejderne til dialog. Den er gennemsigtig i forhold til forventninger til sygeplejersker i kommunen, og så følger der mange penge med, så Nyborg nu er lønførende på Fyn,” siger kredsnæstformand Camilla Duus Smith.

Emne i valgkampen

Nu er Socialdemokratiet i Varde også åbne for at komme sygeplejerskerne til undsætning.

Den socialdemokratiske borgmesterkandidat Søren Laulund vil flytte 40 millioner kroner fra anlægsbudgettet til velfærdsområdet, og en del af de penge kunne godt bruges på højere lønninger til personalet - heriblandt sygeplejersker - mener han.

De flere penge i lønposen skal være med til at løse det rekrutteringsproblem, som Varde kommune har i lighed med mange andre af landets kommuner.

"Det er noget, vi bliver nødt til at dykke ned i for at se, om det kan være med til at sikre, at vores ældre har en tryg hverdag," siger Søren Laulund til DR.

Samtidig understreger han, at højere løn blot vil være en del af løsningen på rekrutteringsudfordringerne. En anden del er bedre og mere fleksible arbejdsforhold for medarbejderne.

Forvrider konkurrence

Ikke alle synes, at det er en god ide, at nogle kommuner begynder at overbyde andre.

Søren Freiesleben (Enhedslisten) er formand for sundhedsudvalget i Odense Kommune. Han er meget bekymret for udviklingen på Fyn efter aftalen i Nyborg.

"Der er ikke noget at sige til, hvis sygeplejerskerne vælger at tage job i en kommune, hvor de får bedre løn, og Enhedslisten har også støttet sygeplejerskerne i deres kamp for bedre løn. Men som formand for sundhedsudvalget er jeg meget bekymret, for det vil gøre det sværere for andre kommuner på Fyn at tiltrække arbejdskraft, som vi mangler i både sundhedssektoren og ældresektoren. Odense er ikke i en position, hvor vi kan følge trop med bedre løn, og jeg synes heller ikke, at det er en god ide, at kommunerne konkurrerer," siger han til Orientering på P1.

Bent Greve, professor, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet, mener også, at overbud kan bevirke, at nogle kommuner i højere grad kommer til at mangle sygeplejersker. Om situationen på Fyn siger han til Orientering på P1:

"Det er kendt, at højere løn er et incitament for medarbejdere, og da afstandene på Fyn ikke er så store, så bliver problemet sendt videre til andre kommuner. Der kan også opstå en skævhed i selve kommunen, der tilbyder højere løn, for de penge skal tages fra et andet område i kommunen. Det er yderligere et dilemma for kommunen, at lønstrukturen i det offentlige er relativt sammenpresset - det vil betyde, at der kan opstå en forventning blandt andre personalegrupper om, at de også fortjener højere løn. Man kan forestille sig, at det måske vil ske blandt eksempelvis pædagoger."

Han mener, at kommunernes overbud til gengæld vil gavne sygeplejerskerne generelt.

"Til næste overenskomstforhandling vil det betyde noget, at man kan sige, at nogle kommuner har erkendt, at sygeplejersker skal have højere løn," siger Bent Greve til Orientering på P1.

Han mener ikke, at man vil komme til at se samme udvikling hos regionerne, hvor en region overbyder de andre. Dels har regionerne ca. tre gange så mange sygeplejersker ansat, og dels er der kun fem regioner. Derfor vil en lønforhøjelse blive meget dyr og ret umulig for en region at tackle indenfor et budget.

 

Relateret artikel 

Tags: Regionsvalg2021

Del artikler