Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Professor: Chokerende at se NICE bevæge sig ud på et skråplan

Det vækker glæde hos Per Fink, der er professor og overlæge på Afdeling for Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitet, at det engelske prioriteringsinstitut NICE vælger at udsætte anbefalinger om behandling af myalgisk encephalomyelitis (ME) – i Danmark ofte kaldet kronisk træthedssyndrom (CFS) - på ubestemt tid.

Han mener, at udsættelsen af anbefalingerne er et tegn på, at en del af komiteen ikke ønsker at gå på kompromis med lægevidenskaben.

“Det har været voldsom meget kritik af udkastet fra flere fagfolk inklusiv mig selv, og det lader til, at kritikken er taget til efterretning. Det er glædeligt, at de har besluttet at holde videnskaben i hævd og læner sig op ad den evidens, der er på området,” siger han.

Per Fink har tidligere kritiseret NICE’s oprindelige udkast til nye anbefalinger, som lagde op til at fjerne den hidtidige anbefaling om gradueret genoptræning og kognitiv terapi som behandling af patienter med myalgisk encephalomyelitis (ME). En radikal ændring af behandlingsstrategien, som fagfolk har kritiseret for ikke at være bygget på et videnskabeligt grundlag. 

At NICE vælger at udskyde anbefalingerne er derfor ikke den største overraskelse ifølge Per Fink, der mener, at der vil have været massiv kritik fra fagfolk, hvis man havde vedtaget nye anbefalinger, som lænede sig op af udkastet. 

“Det har været chokerende at se så respekteret en institution som NICE bevæge sig ud på et skråplan, hvor de kompromitterer hele NICE’s troværdighed. Man har nægtet at tro på, at det har kunnet lade sig gøre, og derfor er det rart og ventet, at de ikke vil lægge navn til andet end fagligt funderet retningslinjer for ME-patienter,” siger han. 

NICE har sat ME-anbefalingerne på pause på ubestemt tid efter uenigheder i komiteen, hvor det ikke har været muligt at udarbejde retningslinjer, som støttes af alle i ME-komiteen. 

 

 

Relaterede artikler

Del artikler