Analytikere tror ikke på, at vaccineplanen holder

Når Danmark har droppet to af de tre hjørnesten i EU’s nuværende vaccinationsprogram – vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson – så får det store konsekvenser for, hvornår alle voksne danskere er vaccineret. Myndighedernes har i dag alt for høje forventninger til, hvor mange vacciner Danmark får leveret ud over de to droppede vacciner, vurderer analytikere. Sundhedsminister Magnus Heunicke kaldes i samråd om sagen.

Da Sundhedsstyrelsen i mandags besluttede at droppe vaccinen fra Johnson & Johnson efter mistanke om, at den ligesom AstraZenecas vaccine kan give VITT, sagde styrelsen, at det ville betyde en forsinkelse på op til fire uger for de 25-39-årige og en uge for de resterende grupper. Dermed vil det sidste stik til voksne over 16 år være givet sidst i august.

Men analytikere tror ikke på den plan.

Myndighederne har en alt for optimistisk vurdering af, hvor mange vaccinedoser Danmark får de næste par måneder, konkluderer det britiske data- og analysefirma Airfinity, der overvåger vaccineproduktionen globalt, skriver Politiken.

»De danske myndigheder undervurderer effekten af at droppe Johnson & Johnson-vaccinen og overestimerer, hvor meget andre producenter kan levere i de kommende måneder«, siger Airfinitys administrerende direktør, danskeren Rasmus Bech Hansen, til Politiken.

Han mener, at Danmark skal frem til slutningen af november, før den voksne del af befolkningen er vaccineret, og at Danmark vil være et af de sidste lande i Europa til at få fuld beskyttelse af vaccinerne.

Airfinity holder øje med vaccineproducenternes reelle produktion frem for fabrikkernes løfter om leveringer, der gentagne gange har vist sig ikke at holde stik.

Danske Bank og Nordea, der udarbejder estimater for vaccineudrulningen, fordi den er afgørende for genåbningen og dermed dansk økonomi, forudser også yderligere forsinkelser, skriver Politiken. Men bankerne tror dog ikke på, at forsinkelserne bliver så dramatiske, som Airfinity tror.

Chefstrateg Andreas Steno Larsen fra Nordea fremhæver, at hverken Norge eller Sverige har indregnet Curevac-vaccinen i samme omfang som Sundhedsstyrelsen. De norske myndigheder regner også kun med at modtage godt halvt så mange doser fra Pfizer og Moderna i juli, som Sundhedsstyrelsen har med i sin prognose.

De Konservative kalder nu sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc.)  i et samråd for at forklare, hvordan regeringen vil sikre, at den nuværende plan for vaccinationen mod covid-19 i Danmark ikke skrider til langt ud på efteråret.

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel