Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Dansk journalist hjem fra Spanien i proppet fly

Journalist Arne Møller har rapporteret fra Spanien om coronakrisen dernede, men lørdag satte han og hans hustru efter fem år på Costa del Sol kursen mod Danmark, da han skal opereres i Danmark. Han fortæller her om rejsen hjemad, som han undrer sig over..

"Vi sad 200 passagerer, som vi altid har gjort i et SAS-fly; proppet og pakket til sidste plads og det på begge flyvninger. Billetprisen var skruet op med 1250 kr per billet i forhold til ordinær pris, men det skal retfærdigvis medgives, at naturligvis blev der, af hensyn til smittefare hverken serveret vådt eller tørt."

I Spanien må der kun sidde en person i en taxi. Så da Arne Møller og hans kone, som han har været i husarrest sammen med i 48 døgn, kørte til lufthavnen, kørte de i hver sin taxa.

"I Malaga var der markeret to meter afstand mellem passagerne såvel ved tjek-in som ved security og ved boarding. Men da vi landede i Oslo, stod alle på nakken af hinanden for at komme fra borde. Det samme gentog sig ved ankomsten i København. Men ved bagageudleverigen var der fint opmålt mærker med to meters mellemrum og en hær af security og politifolk til at sørge for, at passagererne overholdt holdt afstand." 

"Som transportminister har Benny Engelbrecht det overordnede ansvar for den offentlige transport, herunder også ansvar for det statsejede SAS. Transportministen fik via sundhedsministeren udstedt påbud om, at der kun må sælges 50 procent billetter i en bus. Jeg kan også se, at der er særlige regler for passagerer i  tog. Har ministeren overset smittefaren i SAS-fly?" spørger Arne Møller.

Transportminister Benny Engelbrecht skriver i en skriftlig kommentar til historien, at i forhold til flyvninger fra udlandet har der i vidt omfang været tale om danskere, der vender hjem.

"I den forbindelse har regeringen klart opfordret til, at man holder sig i to ugers karantæne efter at være vendt hjem fra udlandet. Jeg går ud fra, at passagererne i flyet er opmærksomme på den anbefaling," siger han og fortsætter:

”Flytrafikken er i dag på et meget lavt niveau og udgør generelt en meget lille del af den samlede transport, men derfor bør der stadig være et stort fokus på sundhedsforholdene. Der er meget få passagerer med langt de fleste fly, men det kan forekomme, at der er fly, der er mere end 50 procent fyldte. Der er på nuværende tidspunkt ikke nogen særskilte retningslinjer for luftfarten, men jeg kan ikke udelukke, at det bliver aktuelt i takt med, at Danmark og andre lande åbner. Vi er derfor ved at se på, hvilke muligheder der er – for eksempel hvilken rolle værnemidler, som masker kan spille. Det vil i den forbindelse være bedst at have fælles internationale retningslinjer, men jeg er klar til at indføre særskilte danske retningslinjer, hvis det er nødvendigt.”

 

 

Nyeste tal og nyheder om corona:

Tags: corona, spanien

Del artikler