Spanien er rystet: Corona-patienter over 80 år bør ifølge myndigheder ikke tildeles respirator

En kæmpe skandale ruller i disse timer ind over den catalonske del af Spanien. Nyhedsmediet ”20 Minutter” og TV stationen Antenna 3 har afsløret, at corona-patienter over 80 år må dø, hvis de ikke de selv har kræfter til at overleve.

Nyhedsmedier i hele Spanien havde nyheden med i deres udsendser kl. 18.00. De fortæller samstemmende, at sundhedsmyndighederne i Catalonien 25. marts udsendte et fem sider langt dokument, hvor man anbefaler, at coronasmittede patienter over 80 år ikke bør indlægges på intensivafdelinger, og at "alder er et vigtigt kriterium, især fordi det direkte vedrører de livsår, der reddes ved et indgreb, men det bør aldrig være det eneste kriterium, der anvendes, når der træffes beslutning om begrænsning af indsatsen, smittede med den maksimale chance for at overleve bør prioriteres," hedder det i dokumentet, der er en anbefaling – ikke en ordre.

Ifølge brevpapiret, som retningslinjerne er udsendt på, er afsenderen Department of Health of the Generalitat (Sundhedsmyndighederne i Catalonien). Catalonien er den nordligste af Spaniens otte regioner med ca. 7,5 millioner indbyggere. Hovedstaden i Catalonien er Barcelona.

Ifølge anbefalingerne bør patienter over 80 år kun behandles med "oxygen terapi" (ilt) i 15 minutter, og hvis patientens tilstand ikke forbedres i løbet af 15 minutter, kan patienten smertelindres med morfin.

Dokument anbefaler desuden, at patienter mellem 75 og 80 år prioriteres og får samme behandling som patienter over 80 år, medmindre de har en bedre generel sundhedstilstand.

I dokumentet hedder det videre: »Anbefalinger til støtte for beslutninger om begrænsning af terapeutiske indsatser for patienter med mistanke om covid-19 og hypoxæmisk (iltmangel) og ved akut respirationssvigt, skal sundhedspersonalet prioritere ressourcer til "de patienter, der kan drage størst fordel, i form af år af livet reddet" og undgå "indlæggelse på intensivafdeling af patienter med få fordele".

Med i de udsendte retningslinjer er også en forklaring til sundhedspersonalet om, hvordan de skal informere patienternes pårørende om beslutningen om ikke at intubere: ”Det anbefalers, at man undlader at fortælle det faktum, at det er mangel på sengepladser, der er grunden til at nægte intensiv behandling".

Dokumentet har været forelagt Cataloniens sundhedsminister, Alba Vergés, hun siger i en kommentar: ”De kliniske retningslinjer fra sundhedsmyndighederne i Catalonien ligger over, hvad der generelt er af retningslinjer i Spanien”.

Tags: corona, spanien

Like eller del denne artikel