Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Otte forskningsprojekter om immunterapi sættes i gang

Otte projekter rundt omkring i landet får midler til at forske i og udvikle immunterapi, så flere kræftpatienter kan få gavn af behandlingsformen, hvor kroppens eget immunforsvar bliver udnyttet til målrettet at bekæmpe kræftceller. De ialt 30,2 millioner kroner til projekterne stammer fra finansloven for 2018.

Det er Sundhedsstyrelsen, som har udvalgt de otte projekter, som er geografisk fordelt i hele landet. Der er tale om projekter inden for forskellige kræftformer som lungekræft og blærekræft, og projekter som kan være med til at udvikle og forbedre behandlingen og målrette behandlingen til patienter, der kan få gavn af immunterapi.

I finansloven for 2018 blev der afsat 60 mio. kr. i perioden 2018-2021 til en styrkelse af forskning i immunterapi. Ved første ansøgningsrunde i 2018 blev der uddelt 29,2 millioner kroner til syv projekter, og nu udmøntes de resterende midler.

Sundhedsminister Magnus Heunicke glæder sig over de nye projekter.

”Det er meget vigtigt, at vi hele tiden forbedrer vores muligheder for at hjælpe kræftpatienter ved at investere i forskning og udvikling. Vores viden om og brug af immunterapi vil på sigt kunne hjælpe endnu flere patienter med en kræftsygdom, for der er potentialer for at udbrede behandlingen til andre kræftformer og blive bedre til at målrette behandlingen til dem, der kan få nytte af den. Det er områder, vi stadig mangler viden om, selvom der foregår meget forskning inden for immunterapi, og det skal forskningsprojekterne på forskellig vis gøre os klogere på. Jeg ser frem til at følge projekterne og se resultaterne”, siger han.

Immunterapi er en behandlingsform, hvor kroppens eget immunforsvar bruges til at bekæmpe kræftceller. Immunterapi bruges i dag som led i behandlingen af blandt andet lymfeknudekræft, leukæmi, lungekræft, nyrekræft og modermærkekræft. Med en ny anbefaling fra Medicinrådet fra 22. januar 2020 bruges det nu også til metastatisk triple-negativ brystkræft.

Del artikler