”Jeg er forarget over, at finansministeren og sundhedsministeren ikke har været helt nede i materien, når det handler om at lægge budgetter for psykiatrien, og at de tilsyneladende baserer deres viden på et indlæg fra to regionsformænd, som anslår, at det eksempelvis koster 100 mio. kroner at skabe ti nye pladser på Sikringen," siger Jane Heitmann.

Finanslovens 10 nye pladser på Sikringen koster 100 mio. kr. - men patienterne er der ikke

Regeringen er sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet enige om at oprette ti nye pladser på Sikringen i Slagelse – en institution for særligt farlige og kriminelle, psykisk syge. Pladser, som ifølge Danske Regioners formand Stephanie Lose vil koste 100 millioner kroner at oprette og derefter 36 millioner i årlig drift. Men der er kun en patient på venteliste, mens to-tre venter på at blive udskrevet.

I et åbent samråd i Sundheds- og Ældreudvalget den 6. december om regeringens prioriteringer på psykiatriområdet, stillede formanden for Folketingets sundhedsudvalg Jane Heitmann (V) spørgsmål til sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc.) og finansminister Nicolai Wammen (Soc.) om de ti pladser.

”Regeringen ønsker at oprette ti nye pladser på Sikringen i Slagelse. Jeg har selv besøgt Sikringen for nyligt, og der fortalte personalet mig, at der i øjeblikket kun er en enkelt patient på venteliste, og at to eller tre patienter er på vej til at blive udskrevet. Det tager seks-otte måneder fra, at en patient er erklæret udskrivningsparat og til, at man bliver reelt udskrevet, fordi justitsministeren hænger i bremsen. Kunne man forestille sig, at der slet ikke er behov for de ti pladser, hvis justitsministeren hurtigere kunne få de udskrivningsparate ud,” spurgte hun.

Ifølge Jane Heitmann kunne hverken finansministeren eller sundhedsministeren i samrådet svare på, hvad det koster at udvide Sikringen med ti pladser eller på, hvor mange patienter, der var udskrivningsparate. De vidste dog begge, at kun én person var på venteliste. Desuden referende begge ministre i samrådsmødet til et debatindlæg trykt i flere af landets lokale medier den 7. oktober i år, hvor de to regionsformænd, Stephanie Lose (V ), Region Syddanmark og Ulla Astman (S), Region Nordjylland begge taler for at oprette ti nye pladser på Sikringen.

De skriver i debatindlægget: "Der er behov for at udvide Sikringen med 10 nye pladser. Det vil koste 100 millioner kroner og derefter 36 millioner i årlig drift."

”Jeg er forarget over, at finansministeren og sundhedsministeren ikke har været helt nede i materien, når det handler om at lægge budgetter for psykiatrien, og at de tilsyneladende baserer deres viden på et indlæg fra to regionsformænd, som anslår, at det eksempelvis koster 100 mio. kroner at skabe ti nye pladser på Sikringen," siger Jane Heitmann. "Men hvis tilfældige artikler ligger til grund for regeringens prioriteringer, så er det godt nok trist. Vi må kunne forvente af landets sundhedsminister og finansminister, at de kan redegøre for hvad ti nye pladser koster efter Finansministeriets beregninger, og hvad den aktuelle kapacitet er eller kunne være, hvis justitsministeren var lidt hurtige til at udskrive patienter, når de erklæres udskrivningsparate ”

Det har tidligere været fremme i medierne, så sent som i april 2019, at der mangler pladser på Sikringen - og det undrer Jane Heitmann, at man kan rykke fra at have flere patienter på venteliste i april 2019 til bare én patient på venteliste i december 2019. Efter samrådet er der derfor stillet en række yderligere spørgsmål:

”Jeg ser frem til at få et overblik over, hvordan ventelisterne har udviklet sig. Det er klart, at hvis der er et kapacitetsunderskud, så skal det løses. Men det er lige så klart, at vi må kunne forvente, at sundheds- eller finansministeren kan redegøre for egne finanslovsprioriteringer og for eksempel fortælle danskerne, hvad ti nye pladser på sikringen koster. Det er simpelthen uhørt, at regeringen tilsyneladende ikke aner, hvad tingene koster.”

Jane Heitmann mener, at ikke kun de to pladser på Sikringen, men hele sundhedsområdet på finansloven og de 600 millioner kroner, som er afsat til psykiatrien over de næste ti år, bærer præg af at være udregnet på baggrund af et tilfældighedsprincip.

På samrådet den 6. december om regeringens prioriteringer på psykiatriområdet, stillede hun derfor spørgsmål om, hvad den tiårs plan for psykiatriområdet, som regeringen er gået til valg på, koster. Regeringen har afsat 600 mio. kr. årligt til psykiatriområdet på finansloven – men Jane Heitmann ønsker et mere detaljeret indblik i, hvordan man er kommet frem til netop det beløb. Hun fik dog ved mødet ikke svar på sit spørgsmål, pointerer hun:

”Sundhedsministeren har tidligere været kaldt i samråd om prioriteringerne på psykiatriområdet, men kunne ikke svare på økonomispørgsmål – så derfor måtte jeg denne gang også indkalde finansministeren. Men efter to samråd er vi altså stadig ikke kommet nærmere et svar på, hvor meget regeringen har prioriteret til en ny tiårs plan for psykiatrien, og hvordan man er landet på 600 mio. kr. årligt. For mig bærer finanslovsprioriteringen på psykiatriområdet præg af tilfældigheder og ’Tænk på et tal,’” siger hun.

Vejen hen imod en styrket psykiatri er forkortet

Sundhedspolitisk Tidsskrift har spurgt socialdemokraternes sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff om, hvad grunden er til, at Jane Heitmann i samrådet ikke kunne få et præcist svar på, hvorfor regeringen har afsat 600 mio. kr. årligt til psykiatrien:

”Der er indtil videre på finansloven fundet 600 mio. kr. årligt, som skal styrke psykiatrien og indgå i en langsigtet strategi for området. Det beløb gør, at vejen hen imod en styrket psykiatri er blevet væsentligt forkortet, men opgaven er ikke løst endnu – heller ikke økonomisk. Først når regeringen i det nye år kommer med et samlet bud på en psykiatriplan, vil man sætte et mere præcist beløb på,” siger Rasmus Horn Langhoff.

I forhold til spørgsmålet om de ti ekstra pladser, som regeringen ønsker at oprette på Sikringen i Slagelse, så mener Rasmus Horn Langhoff, at selv om der i øjeblikket kun er en enkelt på venteliste, så har de seneste år med al tydelighed vist, at der i hvert fald ikke bliver færre, som bliver dømt til forvaring i fremtiden - og at der dermed bliver behov for flere pladser:

”I 2018 var der eksempelvis fire personer, som ventede på at få en plads på Sikringen. Det er mennesker, som ikke kan være andre steder, fordi de er så syge og farlige for deres omgivelser, at den eneste mulighed, man ellers har, er at bæltefiksere dem. Der er et grelt eksempel fra Aalborg, hvor man måtte bæltefiksere en patient i 13 måneder, og et andet i Region Syddanmark, hvor man bæltefikseret en person i ti måneder, fordi de ikke kunne få plads på Sikringen. Her er vi nødt til at spørge os selv som samfund, om det er værdigt,” siger han.

At regeringen har udtalt, at de ønsker at skabe ti nye pladser på Sikringen til trods for, at det i øjeblikket ikke står mål med ventelisten, forklarer Rasmus Horn Langhoff med, at man er nødt til at bygge en ny fløj med plads til ti:

”Det er ikke sådan, at hvis man bygger en halv fløj, så får man den til halv pris. Det er mest ansvarligt at bygge en hel fløj. Man kan så tage halvdelen af fløjen i brug og har også fremtidssikret kapaciteten, således at man slipper for at have ventelister i fremover.”

Den samlede pris på at oprette ti nye pladser på Sikringen kender Rasmus Horn Langhoff ikke – men han erkender, at det naturligvis er dyrt.

”Sikringen et en topsikret institution, hvor det er tæt på umuligt at flygte fra - og skal være det. Vi skal kunne give de mennesker, som er dømt til forvaring der et tåleligt ophold – men vi skal også sørge for at beskytte både samfundet og personalet. Selvfølgelig skal vi gøre det ordentligt.”

 

 

Relateret indhold

Chefredaktør Kristian Lunds klumme: Sundhedsministeren blev klædt af i samråd

Like eller del denne artikel