He Jiankui er blevet omtalt som moderne tiders Doktor Frankenstein.

Skandaleforsker har skabt utilsigtede mutationer i genmodicerede babyer

Den stærkt kritiserede, kontroversielle kinesiske videnskabsmand He Jiankui, der genmodificerede menneskefostre til at være resistente mod HIV, kan have skabt utilsigtede mutationer i de tvillinger, Lula og Nana, der blev født sidste år.

Det skriver MIT Technology Review.

Forsøget med de menneskelige fostre skabte overskrifter og stærk kritik overalt i verden, og He Jiankui blev omtalt som moderne tiders Doktor Frankenstein.

He Jiankui selv omtalte eksperimentet som et medicinsk gennembrud, som gjorde, at læger nu "kan kontrollere HIV-epidemien".

Nogle få mennesker fødes med en mutation af det gen, som hedder CCR5, og disse mennesker kan ikke få HIV. He Jiankui havde, sagde han selv, via den såkaldte "gen-saks", CRISPR-teknologien, genmodificeret CCRS-genet hos pigefostrene og givet dem mutationen kaldet CCR5 delta 32, hvilket ville gøre, at de ikke kunne smittes med HIV.

Forskningen bag er aldrig blevet publiceret i noget videnskabeligt tidsskrift, men dele af Jiankuis oprindelige rapport er nu blevet offentliggjort i MIT Technology Review, der oplyser, at de har fået materialet tilsendt af en kilde.

Metadata i materialet indikerer, at He Jiankui har forsøgt at få sin forskning offentliggjort i de videnskabelige tidsskrifter Nature og JAMA, hvilket ikke er sket.

MIT Technology Review har vist materialet til fire eksperter. Og ifølge dem er Jiankuis forskerteam ikke lykkedes med at have gjort børnene immune overfor hiv. I stedet er forskerne ifølge eksperterne endt med at skabe flere andre mutationer. Hvilke konsekvenser disse mutationer vil få for de små pigers videre liv ved ingen.

”Påstanden om, at de har gengivet CCR5-varianten er en åbenlyst urigtig gengivelse af de faktiske data og kan kun beskrives med ét udtryk: En bevidst usandhed. Undersøgelsen viser derimod, at forskerteamet ikke kunne gengive CCR5-varianten," siger Fyodor Urnov, forsker i genmodificering ved University of California, til MIT Technology Review.

De fire eksperter går ind i 13 kritikpunkter af forskningen, bl.a. også at læger, som var involveret, måske ikke har vidst, at de deltog i et eksperiment med at skabe genmodificerede børn.

Like eller del denne artikel