Medicin mod for meget mavesyre tilbagekaldes fra apoteker og butikker

Der er fundet spor af stoffet N-nitrosodimethylamin (NDMA) i en bestemt type medicin mod for meget mavesyre, som indeholder stoffet ranitidin, der bruges til behandling af bl.a. halsbrand.

For en sikkerheds skyld stoppes salget af denne type medicin derfor på de danske apoteker og butikker med håndkøbslægemidler, skriver Lægemiddelstyrelsen.

Produkterne hedder Acikure (fra Orifarm, 150 og 300 mg(, Kuracid (fra Sandoz, 150 og 300 mg) og Zantac (fra Paranova, 25 mg til infusionsvædske, som er receptpligtig, og 300 mg. brusetabletter, der kan fås i håndkøb).

NDMA mistænkes på baggrund af dyrestudier for at være kræftfremkaldende, og af forsigtighedshensyn stoppes salget derfor af den pågældende type medicin fra apoteker og butikker med håndkøbslægemidler. Der er alternative produkter tilgængelige, som kan benyttes til at behandle de samme tilstande, skriver Lægemiddelstyrelsen.

Patienter kan få rådgivning på apoteket eller ved kontakt til egen læge.

Der er dog ingen akut patientrisiko ved fortsat indtagelse af medicin med ranitidin. Patienter, der er i behandling med ranitidin på recept, bør ikke ændre behandlingen uden aftale med egen læge.

Fundet af urenhederne i medicinen er gjort, efter der sidste år blev fundet tilsvarende urenheder i blodtrykssænkende medicin med indholdsstoffet valsartan. Som følge af den sag har myndigheder verden over indledt undersøgelser af andre typer medicin for lignende urenheder.

Det gælder altså også for medicin med ranitidin, som det Europæiske Lægemiddelagentur EMA i øjeblikket er ved at foretage en vurdering af.

Like eller del denne artikel