Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Jagten sættes ind på mystiske diagnoser

Så kan man godt spænde diagnosehjelmen, for 16. august har Netflix global premiere på en ny dokumentarserie, Diagnosis, som streamingskanalen har lavet i samarbejde med den amerikanske og internationale avis, The New York Times.

Dokumentarserien, som foreløbigt er programsat med syv episoder, er baseret på den amerikanske læge og professor på USA’s Yale University, Lisa Sanders medicinske klummer om medicinske mysterier, som avisen har bragt hver anden uge gennem de seneste 15 år siden 2002.

Serien dokumenterer, hvordan patienter kæmper og lider med deres mystiske sygdomme samtidigt med, at de enten selv eller sammen med deres læger stadigvæk forsøger at nå frem til en diagnose og dermed en potentiel behandling.

I programmerne kombinerer Lisa Sander global crowdsourcing, sociale medier og etableret medicinsk ekspertise i forsøgene på at redde trådene ud og nå frem til nye indsigter, som tidligere læger ikke har opnået. Patienterne er blandt andet karakteriserede ved at have meget alvorlige symptomer samt at have været i gennem flere års langvarige og tit yderst omfangsrige udredningsforsøg på anerkendte hospitaler – men altså uden at opnå en diagnose.

Men udover den globale medicinske ekspertise har Sanders også benyttet sig af hjælp fra avisens læsere. En hjælp som hun i dag er begejstret for at have modtaget, og som hun i forbindelse med foromtaler af programmerne udtaler kan være med til at lave en ’verdensomspændende bevægelse for bedre diagnostik’ af sjældne eller mystiske symptomer.

Sanders fik bragt læserne med om bord ved at offentliggøre en række artikler, som hver især indeholdt en grundig fremstilling af en patients sygdomshistorie og fejlslagne udredningsforløb samt de væsentligste uddrag af patienternes journaler og en video med patienten. Heriblandt en krigsveteran med hukommelsessvigt og kramper og en kvinde med invaliderende muskelsmerter og konstante opkast. Herefter blev avisens læsere bedt om dele, hvad de mente kunne være årsag til symptomerne hos de enkelte patienter. Nogle af de oprindelige patientberetninger kan læses her på New York Times.

Og ifølge New York Times, som også har været med til at producere programmerne, har avisen modtaget tusinder af svar fra læsere fra hele verden efter hver artikel. Svar som er blevet delt med de respektive patienter og deres læger til brug i jagten på den rigtige diagnose, som ifølge programmerne er så afgørende vigtig for ikke bare patienternes fysiske, men også psykiske tilstande.

”Jeg har længe ønsket at forsøge at bruge nettet til at løse disse diagnostiske gåder for på den måde at kunne udnytte al den intelligens, som er derude. Jeg tror på, at vi kan redde mange menneskers liv ved at gøre det. Og generøsiteten hos de mennesker, som læste klummerne, og som var villige til at bruge tid på at prøve at løse disse mysterier, var helt ekstraordinært for mig at opleve,” siger Sanders i forbindelse med lanceringen af programmerne.

Netflix, New York Times og Lisa Sanders har da også i mere end et år arbejdet på at give de hårdt plagede patienter nogle relevante medicinske svar under de nogle gange lange rejser mod nye indsigter, som programmerne dokumenterer bid for bid i processerne frem til en diagnose.

Og der kan være god grund til at tro, at seriens foreløbigt første syv programmer kan blive interessante at følge. Ikke kun fordi at Netflix og New York Times gør, hvad de kan for at give deres investeringer gode ord med på vejen. Men også fordi Lisa Sander selv gennem årene har bevist, at hun har godt greb om såvel som diagnoser som TV-produktion. Sander var inspirator til og konsulent på den internationalt berømte og prisbelønnede TV-serie om diagnosticeringens kunst, doktor House. Ligesom hun også har modtaget flere Emmy-priser for sit tidligere arbejde som journalist på tv- stationen ABC’s “Good Morning America” og senere for sine historier på den anden store amerikanske station, CBS News, før hun valgte at droppe journalistikken til fordel for at blive læge.

 

Trailer for dokumentar-serien Diagnosis kan ses her.

 

En række af Lisa Sanders seneste klummer om diagnoser kan læses her.

 

 

Del artikler