”Det er overraskende mange patienter, der får udskrevet risikolægemidler, selvom de faglige retningslinjer klart foreskriver, at denne patientgruppe ikke skal have dem,” siger Peter Weeke, Hjertemedicinsk Klinik, Rigshospitalet.

Hjertepatienter får medicin, de ikke kan tåle

Mere end halvdelen af alle patienter med den særlige hjertesygdom langt QT-syndrom får udskrevet medicin, som kan give dem unødige og alvorlige bivirkninger. Det viser et studie med deltagelse fra Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet.

Ifølge de faglige anbefalinger skal man undgå at udskrive lægemidler, som kan forårsage såkaldte ’torsades de pointes’ (TdP) til patienter med langt QT-syndrom, men i løbet af et studie fra Rigshospitalet fik seks ud af ti danske patienter med langt QT-syndrom alligevel udskrevet et eller flere af den type lægemidler. Det skriver Rigshospitalet.

Torsades de pointes er en særlig type forstyrrelse af hjerterytmen, som kan føre til hjertestop, og blandt de lægemidler, der kan forårsage TdP hos patienter med langt QT-syndrom, er forskellige typer antibiotika, mavesyredæmpende midler, antidepressive midler og svampemidler. Ifølge forskerne vil man i mange tilfælde kunne finde et alternativ og undgå at udsætte patienten for risiko.

”Det er overraskende mange patienter, der får udskrevet risikolægemidler, selvom de faglige retningslinjer klart foreskriver, at denne patientgruppe ikke skal have dem. Det drejer sig om en bred gruppe af lægemidler, og derfor er det svært som læge at have et overblik over dem alle, uden at man slår dem op. Men budskabet er, at man ofte vil kunne finde alternative lægemidler, som ikke udgør en risiko for patienter med langt QT-syndrom,” siger førsteforfatter til en videnskabelig artikel om studiet, som er publiceret i European Heart Journal, Peter Weeke, Hjertemedicinsk Klinik, Rigshospitalet.

Regionerne og Almen praksis arbejder i øjeblikket sammen om at udvikle og teste et nationalt it-beslutningsstøttesystem, der skal hjælpe med at forhindre medicineringsfejl, og et element i systemet er et CAVE-modul, der har til formål at advare lægerne, når de udskriver medicin til patienter, der ikke kan tåle visse former for medicin. Og sådan en modul vil kunne gøre en stor forskel, mener en anden af forskerne bag studiet professor Jacob Tfelt, Hjertemedicinsk Klinik, Rigshospitalet.

”Vi kan undgå alvorlige bivirkninger hos en i forvejen syg patientgruppe ved at hjælpe lægerne elektronisk. Det drejer sig om mange risikolægemidler, og det er rigtig glædeligt, hvis et nyt nationalt system kommer til at hjælpe lægerne med advarsler, når de udskriver medicin,” siger han.

Like eller del denne artikel