Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Danske Regioner: Hæv cigaretprisen til 80 kroner

For første gang går Danske Regioner ud og sætter et konkret tal på, hvad en cigaretpakke skal koste. Baggrunden er, at der over en femårig periode er sket en stigning i antallet af unge rygere, så 28,5 procent af de 16-24 årige ryger dagligt eller lejlighedsvis. Samtidigt stiger presset på sundhedsvæsenet i de kommende år.

"Hvert år dør 13.600 danskere af røg, og derfor er det skræmmende tal, at over hver fjerde unge dansker ryger hver dag eller lejlighedsvist. Der er brug for national lovgivning nu. En cigaretpakke skal koste 80 kroner," siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Prisen på cigaretter har allerstørst betydning for, om unge begynder at ryge, og selv én daglig cigaret øger risikoen for alvorlig sygdom, skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.
I Norge har en prisstigning til 90 kroner fået andelen af unge dagligrygere til at falde drastisk. Før prisen begyndte at stige i 1990 røg 29 procent af de 16-24-årige nordmænd hver dag, mens tallet i 2017 var faldet til 3 procent. Og Vidensrådet for Forebyggelse anbefaler netop en prisstigning til 80-90 kroner per pakke.

"Både forskningen og erfaringer fra udlandet taler for en markant prisstigning på cigaretpakkeprisen som den mest betydningsfulde faktor til at vende udviklingen. Vi ved, at det virker, hvis vi én gang for alle vil gøre op med den største trussel mod et liv fri af alvorlig sygdom. Undlader politikerne at handle nu, vil et i forvejen presset sundhedsvæsenet stå tilbage med en milliardregning om nogle år," siger Stephanie Lose.

Tiltaget skal gå hånd i hånd med, at tobakken skal væk fra hylderne, neutrale pakker og en række andre forebyggende tiltag som røgfri uddannelsesinstitutioner.
I andre lande har man set en stigning i afgiftsprovenuet samtidig med, at man har hævet prisen på cigaretterne - penge der skal gavne folkesundheden, mener Danske Regioner.

"De ekstra penge i statskassen bør investeres i et nationalt forebyggelsesprogram, så færre danskere blive syge og kommer på hospitalet," siger Stephanie Lose.

Danske Regioner foreslår et forebyggelsesprogram, hvor der også sikres et særligt fokus på børn og unge, og som bygger på alliancer med civilsamfundet.

I Stephanie Loses parti, Venstre, er der stemning for at sætte prisen op på cigaretter efter valget, men partiet har ikke lagt sig fast på en fast pris. Det skal være det "højest mulige" pris - uden at det går over importen af illegale cigaretter, har partiets sundhedspolitiske ordfører, Jane Heitmann, tidligere sagt.

 

 

Selv én daglig cigaret er skadelig

  • Hver dag starter 40 unge danskere med at ryge. Prisen på cigaretter har allerstørst betydning for, om unge begynder at ryge, og jo tidligere man begynder, jo større er sandsynligheden for, at man fortsætter med at ryge.
  • Man behøver ikke ryge meget, før risikoen for alvorlig sygdom stiger. Bare én cigaret om dagen øger risikoen for hjertekarsygdomme eller blodprop i hjernen med 65 procent.
  • Rygning er den enkeltstående risikofaktor, som koster flest liv og medfører mest sygdom som kræft, hjertekarsygdomme og blodpropper i hjertet.
  • Hvert år dør 13.600 danskere, fordi de har røget.
  • I 2013 kostede rygning samfundet 10 milliarder mere til behandling og pleje og 34 milliarder ekstra i tabt produktion sat overfor samfundsudgifterne på disse områder for mennesker, der ikke ryger.

Kilde: Danske Regioner

Tags: rygning

Del artikler