Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Projekt skal undersøge, om psykisk sårbare kan hjælpes med motion på recept

Kan motion på recept hjælpe psykisk sårbare frem for medicin på recept? Det skal Regionshospitalet Randers sammen med Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs Kommuner finde ud af i et nyt EU-projekt.

Et nyt EU-projekt, der varer fra 1. marts 2019 og tre år frem, har som mål at skabe mere og bedre sundhed for borgere ved at tilbyde dem motion som alternativ til eller som supplement til traditionel, medicinsk behandling.

Projektet udføres i Danmark, Sverige, Belgien, Malta, Spanien, Portugal, Italien, Rumænien, Litauen og Tyskland. I Danmark udføres projektet i Randersklyngen bestående af Regionshospitalet Randers og Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs Kommuner samt praktiserende læger.

Konceptet "Motion på recept" er kendt i Danmark, men der findes ikke dokumenterede erfaringer med konceptet anvendt til psykisk sårbare borgere, der f.eks. kan være borgere med angst, stress og depression. Det skal Randersklyngen i et samarbejde med det lokale foreningsliv lave om på ved at bidrage ind i EU-projektet med en undersøgelse af netop denne målgruppe. Midtjyllands EU-kontor i Bruxelles, Central Denmark EU Office (CDEU) har understøttet hele processen aktivt og har hjulpet med at sikre netop Regionshospitalet Randers og de fire østjyske kommuner projektet.

"Vi ser et stort potentiale i at tilbyde motion til vores borgere med psykiske vanskeligheder. Udover at regelmæssig motion kan forebygge særligt traditionelle livsstilsygdomme, så kan motion også åbne op for fællesskab og netværk, som kan styrke de sociale kompetencer hos borgerne. Det kan ligeledes bidrage til, at patienterne kommer godt tilbage til hverdagen," siger Kate Bøgh, social og sundhedsdirektør, Favrskov Kommune.

Regionshospitalet Randers og kommunerne er i gang med at planlægge, hvordan samarbejdet mellem parterne skal foregå de næste tre år. Når projektet er slut, skal resultaterne indgå i en international rapport, der samler viden og erfaringer om motion på recept fra de deltagende lande i projektet.

Den nye viden vil bidrage til verdensundhedsorganisationen WHO's globale handlingsplan for forebyggelse og kontrol af ikke-smitsomme sygdomme og til WHO's globale monitorering af ikke-smitsomme sygdomme.

Projektet i Danmark er støttet med 1,5 mio. kr. fordelt mellem 60 procent tilskud fra EU og 40 procent samlet egenfinansiering fra kommunerne og regionshospitalet.

Del artikler