Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ledere på Rigshospitalet afviste indberetninger om fejl

På Rigshospitalet har ledende medarbejdere afvist indberetninger om farlige eller potentielt farlige situationer for patienterne.

Flere sygeplejersker på Rigshospitalet siger til TV 2 Søndag, at de har oplevet at få afvist en rapport om såkalte utilsigtet hændelser - i fagsprog kaldet UTH.

"Det er meget uhensigtsmæssigt, hvis ledelserne går ind og fjerner rapporterede UHT'er, for det er hele grundlaget for, at vi kan have et lærende sundhedsvæsen, siger Vibeke Rischel, der er vicedirektør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, til TV2.

Og Vibeke Westh, der er formand i Kreds Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd, siger, at "det er en bombe under det system, vi igennem mange år har bygget op."

Sagerne er bl.a. blevet afvist ved, at ledere har prikket de sygeplejersker, der har indberettet fejl, på skulderen og bedt dem afvise dem igen, selv om systemet skulle være anonymt. Og det er farligt for tilliden til systemet, mener sygeplejerskeformanden.

Ifølge lektor for sundhedsret ved Syddansk Universitet, Kent Kristensen, har Rigshospitalet handlet stik imod reglerne.

Når der sker fejl eller opstår situationer med fare for fejl, skal personalet indberette det som en såkaldt utilsigtet hændelse. De ender hos Styrelsen for Patientsikkerhed, så man kan lære af fejlene.

Men 156 rapporteringer ud af 3.704 fra personalet på Rigshospitalet i 2018 blev ikke sendt videre, fordi de blev afvist af ledere. Det svarer til fire procent.

På Rigshospitalet gennemgår man nu hele databasen for afviste sager, og de ansvarlige læger er bedt om en redegørelse, og samtidig har hospitalet alarmeret hele Region Hovedstaden om sagen.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser til TV 2, at de nu vil undersøge alle regioner for, om de overholder gældende regler.

Regionsrådet i Region Hovedstaden blev søndag aften orienteret om sagen. Af orienteringen fremgår det bl.a. at ud af de 156 indberetninger, der ikke blev sendt videre, så burde 50 af dem have været håndteret, men at ingen var alvorlige, alle var blevet set, og ingen er slettet i systemet.

Administrationen vil igangsætte en redegørelse for arbejdsgangene på hospitalerne, der handler om anonymiteten af medarbejdere, der rapporterer en utilsigtet hændelse, samt arbejdsgangene med afvisning af utilsigtede hændelser.

Redegørelsen vil også indeholde, hvor mange afviste rapporterede utilsigtede hændelser, der er på regionens hospitaler, med angivelse af årsag til afvisninger.

 

Del artikler