Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Statens Serum Institut: Vi har et udbrud af mæslinger i Danmark

Efter fundet af to nye tilfælde er Statens Serum Institut ikke i tvivl: Vi har et decideret udbrud af mæslinger i Danmark.

”Det vurderes, at der nu cirkulerer mæslingevirus i Danmark, og vi kan forvente flere tilfælde i de kommende uger. Derfor vil SSI ikke længere omtale enkelte nye tilfælde i dette udbrud, men henviser i stedet til omtale/opdatering af udbruddet på vores hjemmeside”, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut.

Udtalelsen kommer i kølvandet på, at det fjerde og femte tilfælde af sygdommen er opdaget. Det drejer sig om to unge mænd fra henholdsvis Fyn og København, manden fra Fyn har haft kontakt til et kendt tilfælde af mæslinger, mens manden fra København har ukendt smittekilde.

Endnu ved Statens Serum Institut (SSI) ikke med sikkerhed, om begge tilfælde er en del af den aktuelle smittekæde, hvor to tidligere er blevet smittet på skiferier i Val Thorens i Frankrig, mens en tredje har ukendt smittekilde.
”Foreløbig ved vi kun, at manden fra Fyn har haft kontakt til et allerede kendt tilfælde af mæslinger, mens smittekilden er ukendt for manden fra København”, siger Peter Henrik Andersen.

Men uanset hvad mener SSI nu, at der er tale om et udbrud af den smitsomme børnesygdom, som også kan ramme voksne.

Personer, som ikke er immune mod mæslinger bør være opmærksomme på symptomer på sygdommen i op til 18 dage efter mulig udsættelse for smitte. De typiske symptomer er høj feber, kraftig forkølelse, røde øjne, hoste og efter nogle dage med bedring på ny høj feber samt et rødt prikket udslæt, som starter i ansigtet og breder sig ned over kroppen. Udslættet vil typisk ”flyde sammen”. Hvis man mistænker at være blevet smittet, skal man ringe til sin egen læge eller vagtlæge, så man kan blive undersøgt uden at udsætte andre for smitte. Man skal ikke møde op uanmeldt, da mæslinger er meget smitsomt, og man dermed risikerer at smitte andre i venteværelset.

Vaccination mod mæslinger er en del af børnevaccinationsprogrammet. Det er også gratis for alle voksne at blive vaccineret mod mæslinger, og man kan få vaccinen hos egen læge eller på en rejsemedicinsk klinik.

Styrelsen for Patientsikkerhed har kontaktet alle relevante steder, de to unge mænd har opholdt sig i den smitsomme periode, for at sikre, at personer, der har været udsat for smitte, og som ikke er immune mod mæslinger, bliver kontaktet og får tilbud om relevant behandling.

 

Del artikler