Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Frontfigur i protestbevægelsen #detkuhaværetmig død

Kristian Rørbæk Madsen, overlæge på Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling på Odense Universitetshospital, blev kun 43 år.

Han blev kendt som en stærk kritisk frontfigur i protestbevægelsen #detkuhaværetmig i kølvandet på Svendborg-sagen. Bevægelsen protesterede mod kritisable arbejdsforhold, voldsomme dokumentationskrav og en skærpet kurs mod at finde fejl fra Styrelsen fra Patientsikkerheds side.

I den sidste tid har han lidt under en svær depression, som nu har kostet ham livet, skriver både Ugeskrift for Læger og Dagens Medicin.

I et mindeord skriver formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, på Ugeskrift for Læger:

"Han kæmpede utrætteligt mod et system, hvor lægers retssikkerhed desværre ofte er alt for ringe, og hans indsats bidrog i høj grad til, at der er nu er udsigt til forbedringer." 

Andreas Rudkjøbing fortæller, at han senest mødte Kristian Rørbæk Madsen ved et pressemøde, efter han i januar i år havde inviteret chefen for Styrelsen for Patientsikkerhed med på en nattevagt for på den måde at vise de ofte urimelige valg, læger ofte står overfor i voldsom travlhed. På den ene side er der patienterne, på den anden urimelige krav til dokumentation til brug for eventuelt senere tilsynssager.

"Det var karakteristisk for Kristian Rørbæk Madsen på den måde at tage utraditionelle midler i brug, og han gjorde det med overskud, kreativitet og stor gennemslagskraft," skriver Andreas Rudkjøbing.

"Han gav sig selv fuldt ud, og det slider. I sin sidste tid led Kristian Rørbæk Madsen af en alvorlig depression, og det er så uendeligt trist, at han til sidst valgte livet fra. Vi er mange, som vil mindes Kristian Rørbæk Madsen med respekt og taknemmelighed," skriver Andreas Rudkjøbing videre.

 

Del artikler