Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Briterne har fået en selvmords- og en ensomhedsminister

Mens vi herhjemme netop har set regeringen præsentere en psykiatriplan, der har skuffet fælt blandt organisationer og politikere, er englænderne godt i gang med at tage helt anderledes grundigt fat om problemerne.

Først fik de i foråret en ensomhedsminister, og nu har de også fået en selvmordsminister. Begge dele som konsekvens af en regeringsbeslutning om at satse meget målrettet på at øge den mentale sundhed i landet.

Initiativet sker i kølvandet på en succesfuld start i Storbritannien for det, der er kaldt verdens mest ambitiøse indsats til behandling af depression, angst m.m. Den har bestået i åbning af klinikker landet over, som tilbyder gratis terapi til alle med behov for det. Også med det mål i hele Storbritannien at etablere en primærsektor for mental sundhed på samme måde, som man har det for fysisk sundhed. I øjeblikket er budgettet for denne indsats 4,5 mia. kr. og forventes at stige til det dobbelte i de nærmest kommende år.

Flere ressourcer til området

I England er selvmord stadig den hyppigste årsag til død for mænd under 45 år, ifølge officielle tal. Og en af de væsentligste opgaver for den nye selvmordsminister bliver således at sænke antallet af selvmord i England og fjerne de forhindringer, der får folk med mentale problemer til at undlade at søge hjælp.

Foruden at udnævne de to ministre, afsættes der nye penge til indsatsen for en øget mental sundhed. De skal bl.a. gå til en særlig indsats over for børn og unge, herunder specialistteams til brug i skolerne og værktøjer, der kan måle studerendes mentale tilstand. Desuden er der sat penge af til et samarittertelefon og en 24 timers telefonlinje for mennesker med selvmordstanker og andre mentale problemer.

Som direktøren for den engelske sundhedsstyrelse, NHS, Matt Hancock, sagde i forbindelse med udnævnelserne:

”Sandheden er, at mental sundhed i alt for lang tid ikke har haft den samme opbakning som fysisk sundhed – hverken i form af ressourcer, eller af hvordan vi som samfund taler om det psykiske. Og det ønsker vi at lave om på.” 

Kostbare konsekvenser

Ifølge en rapport fra sidste år føler 14 procent af den britiske befolkning sig ensomme – hvilket er opgjort til at koste arbejdsgiverne op mod 30 mia. kr. årligt. Opgaverne for den nye ensomhedsminister bliver bl.a. at udvikle en metode, der kan måle ensomhed og etablere en fond, der skal bruges til anti-ensomhedsprojekter, lige som der er nedsat en tværministeriel gruppe, som skal studere lokale initiativer både i og udenfor England, herunder en slags plejehjem beregnet for alle aldersgrupper.

Det er den engelske sundhedsminister Jackie Doyle-Price, der nu også er udnævnt til selvmordsminister. Og ensomhedsminister Tracey Crouch er samtidig minister for Sport and Civil Society.

Del artikler