Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Julen bliver præget af host og snøft: Smitten med influenza og RS-virus stiger nu

Julen bliver knap så hyggelig for rigtig mange danskere i år. Den seneste opdatering fra Statens Serum Institut viser, at smitte med luftvejssygdomme nu stiger.

Lige nu er det specielt influenza og RS-virus, som er klar til at sætte speederen i bund.

I de seneste uger har Statens Serum Institut (SSI) registreret et stigende antal tilfælde af influenza og RS-virus. I sidste uge meldte SSI ud, at RS-virus sæsonen var i gang, og i denne uge er det influenzasæsonen, som starter.

“Vi kan se, at der er stigning i smitte med både influenza og RS-virus lige nu, hvilket passer godt for årstiden og ligner det, vi kender fra før COVID-19 pandemien. Vi må forvente, at smitten stiger yderligere i de kommende uger,” siger overlæge og sektionsleder på Statens Serum Institut, Bolette Søborg.

Influenza

Det er specielt Region Hovedstaden, hvor influenza-smitten stiger. I Region Nordjylland og Midtjylland er den stadig minimal. Antallet af indlagte fortsat er på lavt niveau – kun 102 har landet over indtil videre været indlagt på grund af influenza denne sæson. Der har været fire dødsfald – en person i alderen 45-64 år og tre i alderen 75-84 år.

Det er primært influenza af typen A, som cirkulerer. Der ses nu også få påvist med influenza B. Generelt kan influenza A forårsage mere alvorlige epidemier og pandemier sammenlignet med influenza B. Men influenza B kan stadig forårsage betydelige udbrud og kan være alvorlig, især hos børn. Begge typer af influenza har tendens til at cirkulere i de koldere måneder, men mønstrene kan variere. Influenza A ses oftere tidligt i influenzasæsonen, mens influenza B-infektioner ofte forekommer senere i sæsonen.

”Erfaringer fra tidligere sæsoner viser, at når influenza af typen A cirkulerer, kan vi forvente smittede i alle aldersgrupper, mens det primært er den ældre del af befolkningen, der kan blive så syge af det, at det kræver indlæggelse,” siger Bolette Søborg.

COVID og kold lungebetændelse

Smitte med COVID-19 er på niveau med de foregående uger. Det er specielt Region Hovedstaden, hvor COVID-smitten stiger en anelse. COVID er stadig den mest farlige af luftvejssygdommene, hvis man skal se på antallet af dødsfald. Der har siden 1. oktober været 154 dødsfald på landsplan. 

De dominerende COVID-19-varianter i Danmark er i øjeblikket KP.3.1.1 og XEC.

KP.3.1.1 er en underlinje af Omikron-varianten JN.1 og har vist øget smitsomhed samt en forbedret evne til at undgå immunitet fra tidligere infektioner og vaccinationer. Selvom den er mere smitsom, er der ikke observeret en stigning i sygdommens alvorlighed sammenlignet med tidligere varianter.

XEC er en rekombinant variant, der er opstået ved en kombination af to JN.1-relaterede varianter. Den har spredt sig hurtigt i Europa og er også blevet påvist i USA. Eksperter forventer, at de opdaterede COVID-19-vacciner yder effektiv beskyttelse mod XEC, da den deler spike-proteinets egenskaber med de varianter, som vaccinerne er målrettet imod.

Generelt har Omikron og dets underlinjer tendens til at forårsage mildere sygdomsforløb sammenlignet med tidligere varianter som Alfa og Delta. Symptomerne inkluderer typisk hoste, træthed og feber. Selvom de nuværende varianter er mere smitsomme, er der ikke tegn på øget alvorlighed i sygdomsforløbene.

Kold lungebetændelse

Antallet af kold lungebetændelse, mycoplasma, er stadig på epidemisk niveau herhjemme. Der har de seneste syv uger været rigtig mange luftvejsinfektioner med mycoplasma. Sygdommen viser sig ofte som milde influenzalignende symptomer med træthed, hovedpine, ondt i halsen og langvarig tør hoste, særlig natlig hoste. Langt de fleste har feber, men ofte ikke så høj feber, som for influenza og anden mere klassisk lungebetændelse. Dette har givet tilnavnene ’kold lungebetændelse’ eller ’atypisk lungebetændelse’, da almindelig penicillin heller ingen effekt har på infektionen.

I Danmark har der historisk været landsdækkende epidemier kold lungebetændelse cirka hvert fjerde år, og forekomsten er typisk højest i efteråret og den tidlige vinter.

RS-virus

Forekomsten af smittede og indlagte med RS-virus er i denne uge på et middel niveau, men erfaringer fra de tidligere sæsoner viser, at vi kan forvente mere udbredt smitte med RS-virus i løbet at de næste uger, forklarer Bolette Søborg.

Sygdom forårsaget af RS-virusinfektion rammer primært ældre og børn under to år. Der har foreløbig i denne sæson været 114 indlæggelser, primært blandt helt små børn og ældre over 65 år. Der har også været to dødsfald, begge personer over 75 år.

“Det er vigtigt at overvåge forekomsten af RS-virus og informere sundhedsvæsnet, når der er tegn på stigende forekomst. Det giver lægerne og resten af sundhedsvæsenet mulighed for at forberede sig bedst muligt på sæsonen,” siger Bolette Søborg.

Hun opfordrer ældre og folk i risiko for alvorlige forløb til at blive vaccineret. 

Vaccinetilslutningen blandt borgere, der er over 65 år, er lidt lavere i år, end den var sidste år. Sidste år lå dækningen på 77 procent for både influenza og COVID, mens dækningen i denne sæson er på 74 procent for både influenza og COVID-19.

”Vaccinerne er sikre og effektive, og der er er tilbud om gratis vaccination mod influenza og covid-19 indtil 20. december for alle, der er fyldt 65 år eller af andre grunde er i særlig risiko for at blive alvorligt syge med influenza eller COVID-19,” siger Bolette Søborg.

Man kan bestille tid til vaccination på vacciner.dk.