Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Bugspytkirtelkræft er svær at opdage, primært på grund af bugspytkirtlens placering dybt inde i maven, bag mavesækken og foran rygsøjlen. Placeringen gør det vanskeligt for læger at føle tumorer under en fysisk undersøgelse, og symptomerne, der opstår, når kræften udvikler sig, er ofte diffuse og uspecifikke, såsom mavesmerter, vægttab eller gulfarvning af huden (gulsot).

Kun kvindernes overlevelse stiger ved bugspytkirtelkræft

Overlevelsen ved bugspytkirtelkræft i Danmark er stigende, men kun for kvindernes vedkommende.

Det viser nye tal, som er offentliggjort i Kræftens Bekæmpelses publikation ’Kræft i Danmark 2024’, hvor et-årsoverlevelsen for kvinder med bugspytkirtelkræft er steget fra 38 procent i 2017 til 2019 til 41,5 procent i 2020 til 2022. Kvindernes fem-årsoverlevelse er i samme periode steget fra 13,4 procent til 16 procent. Hos mændene er overlevelsen ikke steget i samme periode. Her ligger et-årsoverlevelsen på 38 procent og fem-årsoverlevelsen på 12 procent i 2020 til 2022.

Årsagen til, at fremgangen er størst hos kvinderne, er uvis, men en grund kan være, at de er hurtigere til at gå til lægen, når de oplever symptomer, siger Claus Wilki Fristrup, der er er kirurg og overlæge ved Odense Pancreas Center (OPAC) samt formand for Dansk Pancreas Gruppe (DPCG), til Kræftens Bekæmpelse.

På den lange bane er der en tydelig fremgang i overlevelsen hos mennesker med bugspytkirtelkræft. På 20 år er etårsoverlevelsen steget med omkring 25 procentpoint og femårsoverlevelsen med omkring 10 procentpoint. 

Ifølge Claus Wilki Fristrup skyldes det tre faktorer: Bedre kirurgi, bedre onkologisk behandling og kræftpakker. Desuden får alle patienter nu samme behandling uanset hospital, fordi læger fra flere behandlingssteder mødes online og tager fælles beslutninger.

Overlevelsen efter bugspytkirtelkræft vil kun stige langsomt, så længe man ikke finder patienterne tidligere og hjælpe de 40 procent, der i dag ikke kan behandles, fordi kræften er vokset ind i det omgivende væv eller har spredt sig til andre dele af kroppen. 

Omkring 1.200 personer i Danmark fik i 2022 konstateret bugspytkirtelkræft, nogenlunde lige mange mænd og kvinder. Fordi der bliver flere ældre i befolkningen, er incidensen stigende. Man ved ikke, hvad der forårsager sygdommen, men rygning øger risikoen. 

Bugspytkirtelkræft er en aggressiv sygdom, der giver nogle meget sene og uspecifikke symptomer. Den eneste helbredende behandlingsmulighed er kirurgi, men fordi sygdommen ofte bliver opdaget sent, er kirurgi kun mulig hos fire ud af ti patienter.

Del artikler