”Udviklingen i Afrika er bekymrende. Mpox-udbruddet er intensiveret i løbet af den seneste måned, og der er set en spredning til andre afrikanske lande. Derfor følger vi også situationen tæt,” siger faglig direktør på Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause.
Sverige med første tilfælde af farlig mpox-variant uden for Afrika
Virussen abekopper (betegnes nu som mpox) er igen på heftig fremmarch, og torsdag blev det første tilfælde af en ny og farlig variant konstateret udenfor Afrika, nemlig i Sverige.
Verdenssundhedsorganisationen WHO erklærede onsdag en global sundhedskrise på grund af sygdommen mpox, tidligere kendt som abekopper. Dette er anden gang, WHO har gjort det; første gang var i 2022, da mpox spredte sig til flere lande uden for Afrika, herunder USA og Europa. Den llb-variant, der spredte sig dengang, var mildere end den nye variant Ib, som først blev opdaget i september 2023. Den nye variant anses for at være både mere smitsom og 10 gange mere dødelig.
WHO’s udmelding kommer efter, at et udbrud af Ib-varianten i Den Demokratiske Republik Congo i Centralafrika har spredt sig til flere nabolande, herunder Rwanda, Uganda, Burundi og Kenya. Ifølge Statens Serum Institut har Den Demokratiske Republik Congo siden begyndelsen af 2024 oplevet et stort udbrud med mere end 16.000 tilfælde og 500 dødsfald, hvor størstedelen af tilfældene er blandt børn under 15 år.
”Udviklingen i Afrika er bekymrende. Mpox-udbruddet er intensiveret i løbet af den seneste måned, og der er set en spredning til andre afrikanske lande. Derfor følger vi også situationen tæt,” siger faglig direktør på Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause.
Første tilfælde udenfor Afrika er i Sverige
I Region Stockholm i Sverige har man i denne uge konstateret det første tilfælde af den nye variant, som er diagnosticeret uden for det afrikanske kontinent.
Den ramte person søgte lægehjælp i Stockholmsområdet efter at have opholdt sig i et område i Afrika, hvor der er et stort udbrud af den nye variant.
"Personen har modtaget både behandling og forholdsregler i henhold til gældende anbefalinger," sagde fungerende generaldirektør for den svenske Folkhälsomyndigheten, Olivia Wigzell, ved et pressemøde i går.
Også i Pakistan er der blevet fundet tre tilfælde af mpox-smitte, oplyser sundhedsmyndigheder i den nordvestlige provins Khyber Pakhtunkhwa fredag ifølge Reuters. Det står dog ikke umiddelbart klart, hvilken variant de tre personer er smittet med.
Natten til fredag meldte Kina, at landet over de næste seks måneder vil føre tilsyn med mennesker og varer, der kommer ind i landet fra områder med mpox-smitte.
Lille risiko i Danmark
De europæiske lande er under organisationen European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) i gang med at udarbejde en risikovurdering for Europa. Men som borger i Danmark er der generelt ikke grund til bekymring på nuværende tidspunkt, siger Statens Serum Institut.
”Som dansker skal man ikke bekymre sig. Vi vurderer stadig, at der er meget lille risiko for den almindelige befolkning herhjemme, som det ser ud nu,” siger Tyra Grove Krause.
Der er i år konstateret i alt fem tilfælde af mpox i Danmark. Der er i Danmark altovervejende tale om i forvejen raske mennesker og altovervejende om mænd, der har sex med mænd.
Nogle af de påviste mpox-virus-prøver i Danmark er blevet undersøgt nærmere ved hel-genom-sekventering. Undersøgelserne viser, at disse virus er af samme variant (IIb) som den, der har været set i forbindelse med det mpox-udbrud, der har foregået siden 2022, og som er forskellig fra det nye udbrud i det centrale Afrika.
Om mpox
Mpox- (tidligere kaldt ‘Monkeypox’ eller ‘abekopper’) virussen er beslægtet med kopper, som blev udryddet globalt i 1980. Generelt er mpox-virus mindre smitsom og giver mindre alvorlig sygdom end kopper.
Mpox-infektionen viser sig typisk med feber, muskelsmerter, hovedpine og hævede lymfeknuder, efterfulgt af et udslæt med blærer (vesikler), der evt. ved seksuel smitte kan være begrænset til kønsorganer og analområdet. Blærerne og udslettet kan være meget smertefulde. I få tilfælde, hvilket bl.a. afhænger af virusvarianten, kan sygdommen være dødelig. I Danmark har sygdommen ikke givet anledning til dødsfald.
Mpox spredes ved direkte kontakt med syge personer eller dyr, herunder gennem seksuel kontakt.
Mpox har eksisteret i Afrika i mange år. Man har kendt to varianter af virus, variant I, der primært er set i det centrale Afrika, og variant II, der primært har været set i Vestafrika. Generelt har mpox af variant I været en mere alvorlig sygdom end mpox af variant II med dødelighed op til 10 procent, mens variant II typisk har været en mildere sygdom med dødelighed omkring 1 procent.
Kilde: Statens Serum Institut