Urinprøve kan potentielt afsløre tidlig lungekræft
Forskere fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA har udviklet meget små sensorer kaldet "nanosensorer." Disse sensorer er designet til at kunne opdage proteiner, der er forbundet med lungekræft. Når de sensorer opdager disse proteiner, producerer de en slags signal, der kan måles ved at bruge en simpel teststrimmel, ligesom dem der bruges til at teste graviditet eller blodsukkerniveau.
I studiet, som er publiceret i Science Advances, testede forskerne systemet kaldet PATROL i mus, der var blevet genetisk ændret for at udvikle lungekræft, der ligner den, der forekommer hos mennesker.
Nanosensorerne i studiet er små partikler, der er belagt med DNA-stregkoder, der er unikke og lette at identificere. Forskerne designede disse partikler til at blive målrettet mod proteaseenzymer, som er forbundet med fase I lungekræft.
Når disse proteaser kommer i kontakt med nanopartiklerne, bryder de DNA-stregkoderne, hvilket får partiklerne til at komme ind i blodbanen og blive udskilt i urinen. En teststrimmel kan derefter opdage disse stoffer i urinen og give en indikation på, om der er tegn på lungekræft. Hele processen fra indånding af sensorerne til at få testresultatet tager cirka to timer, og forskerne tror, at det kan gøres hurtigere hos mennesker.
Forskernes næste skridt er at teste om denne metode også fungerer på mennesker ved at analysere prøver fra menneskelige væv. Hvis alt går godt, håber de at udføre yderligere undersøgelser på mennesker eller andre primater.
En stor fordel ved denne nye screeningmetode er, at den ikke kræver avanceret udstyr som CT-scannere, hvilket gør den mere tilgængelig. Derudover arbejder forskerne også på at bruge lignende inhalerbare sensorer til at diagnosticere andre lungesygdomme som astma og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).
Dog er der nogle udfordringer forbundet med at anvende denne teknologi på mennesker. Faktorer som kost, hydrering, medicinindtagelse, nyrefunktion og visse kroniske sygdomme kan påvirke nøjagtigheden af testen. Derudover kan menneskelig lungekræft være mere varieret, hvilket betyder, at muligvis flere sensorer er nødvendige for at opnå præcise resultater.