Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Lykke Sylow håber, at studiets resultater vil betyde, at kræftlæger i fremtiden vil tjekke blodsukkeret hos deres patienter – og behandle det, hvis de finder insulinresistens. Foto: Københavns Universitet

Forsker: Kræftlæger bør tjekke blodsukkeret hos deres patienter

Kræftpatienters evne til at respondere på insulin er lige så forringet som type 2-diabetikeres, viser ny metaanalyse fra Københavns Universitet. Det kan have betydning for, hvor hurtigt kræften spreder sig.

Insulinresistens og kræft er en rigtig dårlig cocktail, da insulinresistens er en kritisk årsag til metaboliske dysfunktioner, som kan øge kræfttilbagefaldsraten og reducerer overlevelsen for patienter med kræft.

Det påpeger forskergruppen på Københavns Universitet, der står bag studiet, som netop er publiceret i Acta Oncologica.

Analysen viser, at de undersøgte kræftpatienter var markant insulinresistente. Forskerne påpeger i studiets hovedpointer, at insulinresistens er en kritisk årsag til metaboliske dysfunktioner, og at metabolisk dysfunktion øger kræfttilbagefaldsraten og reducerer overlevelsen for patienter med kræft.

”Vi ved fra cellestudier, dyrestudier og efterhånden også nogle menneskestudier, at hormonet insulin faktisk er et væksthormon. Og det er også et væksthormon på cancerceller. Det vil sige, at hvis man har et forhøjet niveau af insulin, så har man en stimulus, der kan få kræftceller til at vokse hurtigere. Det er selvfølgelig potentielt et enormt problem for patienter med kræft,” siger Joan Màrmol, som er studiets anden hovedforfatter, på Københavns Universitets hjemmeside.

I studiet har lektor Lykke Sylow og kolleger fra Københavns Universitet for første gang samlet al den bedste forskning om kræft og insulinfølsomhed i en metaanalyse af 15 studier. Samlet set har de undersøgt data for 187 patienter med forskellige former for kræft, inklusive lunge- og tarmkræft, og 154 kontrolpersoner. De har kun inkluderet studier, der har brugt den såkaldte ’gold standard’-metode, som er en meget præcis måde at analysere insulinfølsomhed på.

Kræftlæger bør tjekke blodsukker

Insulinresistens kan også være et problem for musklernes opbygning af proteiner. Det vil sige, at hvis man ikke kan respondere på insulin, taber man muskelmasse - hvilket i forvejen er et problem for mange kræftpatienter.

Lykke Sylow håber, at studiets resultater vil betyde, at kræftlæger i fremtiden vil tjekke blodsukkeret hos deres patienter – og behandle det, hvis de finder insulinresistens.

Det næste skridt for forskergruppen er at prøve at finde ud af, hvem der bliver insulinresistente, for eksempel om der er nogle specifikke kræftformer eller bestemte behandlinger, der øger risikoen. Når forskerne har identificeret, hvem der er i højest risiko for insulinresistens, er tanken at udføre længerevarende studier, hvor de behandler insulinresistensen hos kræftpatienter og se, om det har nogle positive virkninger.

Del artikler