Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Modelfoto

Nordiske fiskere, gartnere og landmænd har fortsat markant øget risiko for læbekræft

Mens risikoen for læbekræft er lav inden for en række erhverv i Norden, så er risikoen fortsat meget høj blandt mænd med udendørsarbejde, såsom fiskere, gartnere og landmænd. Blandt kvinder er intet erhverv forbundet med øget risiko for læbekræft.

Det viser en ny forskningsartikel, lavet på registerdata fra de fem nordiske lande og publiceret i Acta Oncologica. Studiet er en del af The Nordic Occupational Cancer Study (NOCCA). 

”Der er behov for en indsats for at rådgive udendørsarbejdere om risikoen og forebyggelsen af ​​læbekræft for at reducere den samfundsmæssige byrde af sygdommen,” konkludere forfatterne til forskningsartiklen. 

Dette studie blev udført ved at se på data fra næsten 15 millioner mennesker i Norden over en 45-årig periode fra 1961 til 2005. Forskerne sammenlignede antallet af mennesker, der fik læbekræft i forskellige job, med antallet i den generelle befolkning.

Hvad de fandt var, at 14.477 mænd og 3.008 kvinder udviklede læbekræft i løbet af denne tid. Mænd, der arbejdede som fiskere, havde mere end dobbelt så høj risiko, mens gartnere og landmænd havde omkring 60 procent højere risiko for at få sygdommen.

På den anden side var der nogle job, som faktisk havde en lavere risiko for læbekræft, herunder læger, lærere, journalister og kunstnere.

 

Del artikler