Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Den 30-årige Anna Juul er uddannet manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole.

Forfatter Anna Juul vinder pris som Årets Sundhedsdebattør

Forfatteren Anna Juul er blevet tildelt den nystiftede pris som Årets Sundhedsdebattør for sin bog "Superskurk", hvor hun deler sine egne oplevelser med psykisk sygdom og mødet med psykiatrien

Det er Danske Regioner, som for første gang uddeler prisen, og dommerpanelet har bestået af indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde, formand for Danske Regioner Anders Kühnau, næstformand for Danske Regioner Mads Duedahl, sundhedsredaktør Lars Igum fra Politiken, reportagechef Hanne Fall fra Jyllands-Posten og sundhedsreporter og -analytiker Anders Heissel, DR.

Formand for Danske Regioner Anders Kühnau overrækker og begrunder prisen til Anna Juul på Folkemødet på torsdag 15. juni.

Dommerpanelet udtaler, at Anna Juul modtager prisen, fordi hendes bog har sat fokus på psykisk sygdom og behandlingssystemet i debat- og nyhedsmedierne. Som det fremgår af indstillingen, har hun "opfordret os alle til at udfordre stereotype opfattelser af psykisk sygdom og debattere det psykiatriske system."

Hun har personligt engageret sig og rejst en vigtig diskussion om prioritering af psykiatrien og dens mangler gennem sin egen fortælling.

Anna Juul har kæmpet med psykisk sygdom siden hendes teenageår. Hun har omtalt sig selv som at have "fuld plade i psykiatriske diagnoser", senest skizofreni og bipolar lidelse. Hun mener, at behandlingssystemet bør differentiere mellem typer og grader af sygdom samt patienternes individuelle behov i højere grad.

Den 30-årige Anna Juul er uddannet manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole. Tidligere var hun fast skribent på satireprogrammet "Den korte radioavis" på Radio24syv, hvor hun skabte alter egoet Veronika Katinka. Hun har også skrevet manuskriptet til DR3's komediefiktionsserie "Min kamp", hvor hun spiller hovedrollen som Veronika Katinka. I 2019 udgav hun digtromanen "Jeg bruger min krop som et møbel" under navnet Veronika Katinka Martzen og i 2022 udgav hun "Penge og bacon" under sit eget navn.

Del artikler