Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

"Mange personer med depression har problemer med at huske. Det er faktisk et stort og undervurderet problem, som særligt erkendes, når de skal tilbage til arbejde," siger professor Gitte Moos Knudsen.

Forskere: Depression giver dårligere hukommelse

Har man depression, er man i risiko for også at have en dårligere hukommelse. Især hvis man lider af moderat til svær depression. Her viser et nyt dansk studie, at patienterne har op til 10 procent mindre af serotonin-4-receptoren i hjernen end raske forsøgspersoner. 

Studiet er det hidtil største af sin art. Det er gennemført af forskere fra Københavns Universitet, RegionH Psykiatri og Rigshospitalet og ved at PET-scanne hjernen på 90 patienter med depression, der ikke havde fået behandling for deres sygdom endnu. De blev sammenlignet en gruppe af raske personer, der også blev scannet. Formålet var at få kortlagt sammenhængen mellem depression, dårlig hukommelse og lavt receptor-niveau.

Studiets resultater er publiceret i JAMA Psychiatry.

Forstyrrelser i kognition

“Der er rigtig mange deprimerede patienter, der har forstyrrelser i deres kognition. Altså i den måde, de tænker på, og især i hukommelse. Mange personer med depression har problemer med at huske. Det er faktisk et stort og undervurderet problem, som særligt erkendes, når de skal tilbage til arbejde. Det er ikke altid, det følges ad, at deres hukommelse vender tilbage, når humøret vender tilbage. Så der kan godt være nogle hukommelsesproblemer, som vi ikke rigtig får behandlet med den medicin, vi har," siger professor Gitte Moos Knudsen, Neurobiologisk Forskningsenhed ved Rigshospitalet, og sidsteforfatter på studiet til Rigshospitalets hjemmeside.

Forskerne understreger, at det ikke er sådan, at man kan scanne folk og se, om de er deprimerede eller ej, men man kan på den måde se, at der er forskelle i antallet af de serotonin-4-receptorer, som har betydning for risikoen for udvikling af depression. Med den ny viden om, at patientgruppen altså havde op mod 10 procent færre receptorer i gennemsnit, kunne forskerne undersøge, om der var en sammenhæng mellem at have et særligt lavt niveau og udfordringer med dårlig hukommelse. Så patienternes hukommelse blev også undersøgt med neuropsykologiske test. Og her viste det sig, at der er en direkte sammenhæng mellem, hvor meget serotonin-4-receptor, man har i hjernen, og hvor godt, man husker.

Skaber håb

“Fundene er vigtige, fordi de skaber håb om, at vi kan begynde at forbedre behandlingen af depression. Specifikt vil den nye forskning åbne muligheden for, at vi vil kunne teste om stimulation af serotonin 4 receptoren kan afhjælpe hukommelsesproblemer måske som tillæg til anden behandling som f.eks. kognitiv træning,” siger Vibe Gedsø Frøkjær, der er overlæge ved Region Hovedstadens Psykiatri og klinisk forskningslektor i psykiatri, og en af de øvrige forskere bag studiet.

 

depression

Del artikler