Sundhedspolitisk Tidsskrift

”Det er fortsat vigtigt for læger at være opmærksomme på, at der er omfattende smitte med GAS, som især viser sig som halsbetændelse og skarlagensfeber, men som i øjeblikket også forårsager et øget antal tilfælde af invasiv sygdom,” siger afsnitsleder og afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI.

Smittespredning fortsætter: Tre gange flere end normalt – enkelte dødsfald blandt små børn

Særligt ældre mennesker og børn under fem smittes lige nu med A-streptokokker (GAS), som kan give alt fra blandt andet halsbetændelse og skarlagensfeber til blodforgiftning og meningitis.

Antallet af personer, der rammes af de invasive tilfælde (iGAS), hvor streptokokker spreder sig og forårsager alvorlige tilstande, er steget markant. I november 2022 var der 21 tilfælde og i januar i år 99 tilfælde. Det viser nye tal fra Statens serum Institut (SSI) på baggrund af udtræk fra den danske mikrobiologiske database (MiBa). 

I øjeblikket påvises der dagligt tre til fire nye tilfælde, og det er tredobling i forhold til normalt. Derfor opfordres læger til at være ekstra opmærksomme.

Det er fortsat især ældre og børn under fem år, der rammes af de invasive tilfælde. Det kan eksempelvis være blodforgiftninger, svær lungebetændelse med spredning til lungehulen, meningitis og led- og muskelinfektioner.

”Det er fortsat vigtigt for læger at være opmærksomme på, at der er omfattende smitte med GAS, som især viser sig som halsbetændelse og skarlagensfeber, men som i øjeblikket også forårsager et øget antal tilfælde af invasiv sygdom,” siger afsnitsleder og afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI.

Dødeligheden for patienter med invasiv sygdom ligger dog på samme niveau som perioden før november 2022. Der er set enkelte dødsfald blandt små børn.

SSI undersøger løbende de streptokokprøver, der har givet invasiv sygdom, som tilsendes fra alle landets klinisk mikrobiologiske afdelinger. Analyser viser, at 53 procent af invasive tilfælde i januar var forårsaget skyldes en ny undervariant, som ikke tidligere er set i Danmark. Den er observeret i alle landsdele. Den indeholder et et såkaldt toxin, der bl.a. kan give skarlagensfeber.

SSI udfører løbende helgenomsekventering af invasive isolater indsendt fra alle landets klinisk mikrobiologiske afdelinger. Analyser viser, at 53 procent af invasive tilfælde i januar var forårsaget af eb bestemt tip (ST28/emm 1.0) En ny undervariant af den, som ikke tidligere er set i Danmark, udgør 34 procent af de samlede tilfælde og er observeret i alle landsdele. Den nye variant er kendetegnet ved et superantigen, som er associeret med bl.a. skarlagensfeber og reumatisk feber, og der er en lille, men signifikant øget dødelighed ved infektion med typen.

 

Like eller del denne artikel