Sundhedspolitisk Tidsskrift

Listeria i fiskefrikadeller kobles til sygdom og dødsfald

Siden midten af august har Statens Serum Institut registreret syv patienter, som er blevet syge af den samme type Listeria monocytogenes. Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet har sammen efterforsket sygdomsudbruddet og har identificeret fiskefrikadeller som årsag.

Blandt de syge er ét barn og seks personer over 70 år, hvoraf én person efterfølgende er død. Patienterne er fordelt over hele landet og det drejer sig om fire kvinder og tre mænd.

Tirsdag tilbagekaldte Jeka Fish alle fiskefrikadeller produceret mellem 1. august og 31. oktober 2022 fra markedet. Det skete, fordi Fødevarestyrelsen havde fundet listeria i produktionen og i produkter på virksomheden.

”Ved sammenligning af bakterier fra patienter og prøver fra Jeka Fish har vi fundet, at bakterierne er helt ens. Sammenholdt med, at patienterne har oplyst, at de har spist fiskefrikadeller, viser dette, at smitten er kommet herfra,” siger Luise Müller, der er epidemiolog på Statens Serum Institut.

Har man produktet derhjemme, er det vigtigt at smide det ud. Skulle man allerede have spist de fiskefrikadeller, der nu er kaldt tilbage, er der meget lille risiko for, at man bliver syg. Man er i risiko for at blive alvorligt syg med listeria, hvis man er ældre, har svækket immunsystem på grund af anden alvorlig sygdom eller er gravid.

Man bør kontakte læge ved symptomer på sygdom. Symptomerne omfatter høj feber, kulderystelser, muskelømhed og påvirket almentilstand; nakke-/rygstivhed eller ændret bevidsthedsniveau.

Ud over patienter med den pågældende listeriabakterie, er der siden oktober 2022 registreret væsentligt flere patienter smittet med listeria end normalt. Så arbejdet med at finde årsagerne til de andre sygdomstilfælde fortsætter.

”For at undgå listeriainfektion er det yderst vigtigt at holde fast i en køleskabstemperatur på max fem grader og at spise fødevarer såsom kødpålæg, koldrøget fisk og gravad laks så friskt som mulig. Ændrer vi vaner eksempelvis pga. energi- og økonomikrisen, risikerer vi, at bakterierne får gode vækstmuligheder og at flere bliver syge,” siger seniorforsker og forskningsgruppeleder Marianne Sandberg fra, DTU Fødevareinstituttet.

Se hvilke typer fiskefrikadeller, der er kaldt tilbage

 

 

Fakta om listeria

Listeria er særlig farlig for syge, svækkede, ældre og gravide. Fødevarestyrelsen har en række råd til, hvordan disse særligt sårbare grupper kan undgå listeria:

  • Spis koldrøget fisk, gravad fisk og kødpålæg så friskt som muligt
  • Hold køleskabstemperaturen på 5 °C eller koldere
  • Undgå at spise upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste
Like eller del denne artikel