Sundhedspolitisk Tidsskrift

48 procent af de adspurgte er taget på job eller uddannelse det seneste år, selv om de har haft ondt i halsen.

Trods corona-råd om at blive hjemme: Det halve af Danmark tager syge på job

Bliv hjemme, når du er syg. Det er et af de vigtigste råd, corona-epidemien har lært os. Men vi lader til allerede at have glemt det. I løbet af det seneste år er godt halvdelen af danskerne taget på arbejde med symptomer på sygdom.

Det viser en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen.

Undersøgelsen er baseret på en nationalt repræsentativ måling blandt 1.528 danskere foretaget i Norstat online panel i aldersgruppen over 16 år i perioden 23. august til 2. september i år. Og den viser, at selv om corona stadig sidder i danskernes vaner, så ser man en generel afmatning i forhold til 2021 i at følge sundhedsråd som at blive hjemme ved symptomer på sygdom.

Ondt i halsen er det symptom, som får flest danskere til at tage på job alligevel. 48 procent af de adspurgte er taget på job eller uddannelse det seneste år, selv om de har haft ondt i halsen. 36 procent er taget afsted, selv om de har haft løbende næse, mens otte procent er taget afsted med feber (over 38 grader) 

”Når vi bliver syge og vælger at blive hjemme, så undgår vi at smitte andre. At blive hjemme er en af de vigtigste anbefalinger til, hvordan vi sammen får bekæmpet og reduceret smitsom sygdom. Særligt lige nu, hvor vi går ind i en sæson med stigende smitte med bl.a. influenza og covid-19, der kan ramme både den enkelte og familien hårdt, og som kan ende med at lægge ekstra pres på vores sundhedsvæsen, ” siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Line Raahauge.

Men hvorfor tager vi så alligevel afsted, når vi er syge og burde blive hjemme? Godt 50 procent svarer i undersøgelsen, at de vurderer, at de godt kan tage på arbejde uden at smitte andre, eller at deres symptomer ikke er slemme nok til, at de kan tillade sig at blive væk. Ønsket om ikke at belaste sine kolleger med ekstra arbejdsopgaver samt bekymring for kollegers og lederens opfattelse af en har også betydning.

Der er betydelige brancheforskelle ift., hvor meget ønsket om ikke at belaste kolleger ved sygdom fylder. Blandt ansatte i typiske velfærdsjobs angiver 39 procent at ønsket om ”ikke at belaste" kolleger har stor betydning for, om de møder op på arbejde trods sygdom. Til sammenligning er det 24 procent blandt ansatte inden for kontor, it og medier og 32 procent blandt danskere i erhvervsfaglige jobs.

I undersøgelsen svarer halvdelen, at de synes, at deres kolleger er gode til at blive hjemme ved sygdom, mens 18 procent har følt sig utrygge, fordi en kollega er mødt syg op på jobbet. Desuden er det kun halvdelen af os, der oplever, at der er klare retningslinjer på vores arbejdsplads for, hvordan vi skal forholde os ved sygdom.

”Det kan være en hjælp for den enkelte, at der er klare retningslinjer på arbejdspladserne for, hvordan man skal forholde sig, når man er syg, så man ikke er i tvivl og møder op syg,” siger Line Raahauge.

Like eller del denne artikel