Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Illustration : Herlev Hospital

Novo-fond giver halv milliard til ny dansk forskning i overset hjertesygdom

Nyt projektet skal finde årsager og nye behandlinger til en særlig type hjertesvigt, der rammer flere og flere.

Et nyt forskningsprojekt med base på Herlev og Gentofte Hospital får 473 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at undersøge den alvorlige hjertesygdom HFpEF – hjertesvigt med bevaret pumpefunktion. Projektet får navnet CAPTURE og er den største kliniske forskningsbevilling i fondens historie.

Hjertesvigt med bevaret pumpefunktion er en underbelyst, men udbredt sygdom, som udgør op mod halvdelen af alle tilfælde af hjertesvigt. Sygdommen rammer særligt personer med diabetes, overvægt og forhøjet blodtryk, og andelen af patienter forventes at stige markant i takt med, at disse sygdomme breder sig.

Omkring to procent af den voksne befolkning er diagnosticeret med hjertesvigt, og sygdommen er blandt de mest hyppige årsager til indlæggelse.

Vil kortlægge sygdommen og udvikle ny behandling

Hvad er HFpEF?
Hjertesvigt med bevaret pumpefunktion (HFpEF) er en udbredt, men ofte overset hjertesygdom. Selvom hjertet pumper blodet normalt ud, fungerer det ikke effektivt nok. Det kan give åndenød, træthed og væske i kroppen.

Sygdommen rammer især personer med diabetes, forhøjet blodtryk og svær overvægt. Hjertets venstre kammer bliver stift og kan ikke fyldes ordentligt med blod. Det påvirker ikke kun hjertet, men også lunger, lever, muskler, nyrer og fedtvæv.

Omkring to procent af voksne danskere har hjertesvigt. HFpEF udgør halvdelen af disse tilfælde. Omtrent 15 procent af patienterne dør inden for tre år efter diagnosen, og mange indlægges gentagne gange.

Projektet CAPTURE skal give forskere og læger bedre viden om, hvordan sygdommen udvikler sig, og hvad der karakteriserer de forskellige undergrupper af patienter. Målet er både tidligere opsporing og udvikling af mere målrettede behandlinger.

”Hjertesvigt med bevaret pumpefunktion er en alvorlig og udbredt sygdom, og med den store bevilling fra Novo Nordisk Fonden kan forskere og hjertelæger fra Region Hovedstaden sammen med kolleger fra de øvrige regioner hjælpe med at afdække, hvorfor nogle personer får hjertesvigt, og hvordan man kan behandle sygdommen. Jeg er stolt over, at vi kan tiltrække så flot en donation, og forhåbentlig vil CAPTURE hjælpe tusindvis af borgere i hele landet,” siger regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (Soc.), i en pressemeddelelse.

CAPTURE står for Cardiovascular Assessment and Phenotyping for Timely Understanding and Recognition of Evolving Heart Failure with Preserved Ejection Fraction og løber over syv år. Projektet ledes fra Herlev og Gentofte Hospital, men inddrager alle landets hjerteafdelinger – herunder Rigshospitalet, Sjællands Universitetshospital, Odense, Aarhus og Aalborg Universitetshospitaler.

Omkring 30.000 danskere i alderen 50 til 90 år, der opfylder udvalgte kriterier, vil i den kommende tid modtage en digital invitation til at deltage. Forskerne forventer at diagnosticere cirka 5.000 personer med HFpEF, som herefter tilbydes yderligere undersøgelser.

Undersøgelserne vil omfatte både spørgeskemaer, blodprøver og avanceret billeddiagnostik som MR-scanninger og ultralydsundersøgelser. Nogle deltagere vil også få udført målinger af hjertefunktion under fysisk belastning og blive tilbudt genetiske analyser og måling af biomarkører. Det skal hjælpe forskerne med at identificere undergrupper med forskellige sygdomsmekanismer og prognoser.

De deltagere, der diagnosticeres med HFpEF, vil blive fulgt tæt over flere år med henblik på at undersøge, hvordan sygdommen udvikler sig over tid, og hvordan forskellige faktorer – for eksempel inflammation, stofskifte og muskelmasse – påvirker sygdomsforløbet.

Rammes ofte af andre sygdomme

Ved HFpEF er selve hjertets pumpefunktion bevaret, men hjertets venstre kammer er stift og kan ikke fyldes ordentligt med blod. Det betyder, at kroppen får for lidt ilt og næringsstoffer, selv om hjertet slår, som det skal. Sygdommen kan samtidig påvirke både lunger, nyrer, lever og muskulatur, og mange patienter har andre sygdomme som for eksempel diabetes.

Vicedirektør Bodil Ørkild fra Herlev og Gentofte Hospital understreger, at forskningen vil få betydning langt ud over de deltagende patienter.

”CAPTURE kommer forventeligt til at forme fremtiden for rigtig mange hjertepatienter, men også for det samlede sundhedsvæsen. Vi vil få en langt større forståelse for sygdommen og en indsigt i mulige behandlinger. Jeg er glad og stolt over, at det landsdækkende projekt modtager så stor en bevilling, og det viser, at vi på tværs af hjerteafdelinger i Danmark fagligt, forsknings- og samarbejdsmæssigt er af en helt særlig kaliber,” siger Bodil Ørkild.

Bevillingen fra Novo Nordisk Fonden er den største, fonden nogensinde har givet til et klinisk forskningsprojekt. Administrerende direktør Mads Krogsgaard Thomsen fremhæver, at projektet rammer en af de vigtigste globale sundhedsudfordringer:

”Projektet vil takket være sit omfang og innovative tilgang kunne gøre en kæmpe forskel for vores viden om sygdommen, og vi vil kunne behandle og hjælpe mange flere mennesker end tidligere,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.